18. jun 2023.

Kako je RTS angažovao privatnu produkciju da uređuje Šarenicu

Ugovor koji je Radio-televizija Srbije (RTS) sklopila sa tek osnovanom privatnom produkcijskom kućom „Atena“ za uređivanje jedne od najpopularnijih emisija na javnom servisu „Šarenica“, obezbedio je vlasnici ove novoosnovane produkcije Aneti Ivanović petogodišnje ugovore i sa drugom državnom institucijom – Turističkom organizacijom Srbije – vredne gotovo devet i po miliona dinara, otkriva Pištaljka.

Ugovor koji produkcija „Atena“ ima sa RTS-om, prema tvrdnji odgovornih u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), glavni je razlog što su odlučili da angažuju ovu produkcijsku kuću da za TOS producira priloge koji će se emitovati na javnom servisu, a gde drugo, nego u emisiji koju je uređivala vlasnica produkcije „Atena“ Aneta Ivanović.

Za emitovanje priloga na javnom servisu, kako kažu iz TOS-a, nikada pre nisu plaćali nijednoj privatnoj firmi.

Tako su produkcija „Atena“ i njena vlasnica Aneta Ivanović postali posrednik između državne televizije i državne turističke organizacije pa su prilozi koje su novinari RTS-a pravili za „Šarenicu“ preprodavani TOS-u zajedno sa autorskim pravima, a sve to bez znanja samih autora.

O produkcijskoj kući „Atena“ Pištaljka je pisala kada je otkrila tajni zapisnik sa sednice Upravnog odbora RTS-a iz kog je javnost saznala da RTS angažuje spoljne produkcije za pravljenje programa a da te produkcije koriste kapacitete i resurse javnog servisa, a često su u vlasništvu zaposlenih u javnom servisu.

„Atena produkcija”, inače osnovana neposredno nakon što su mediji pisali da će „Šarenicu” uređivati stopostotna vlasnica te firme Aneta Ivanović, od RTS-a je osim redovnog mesečnog paušala od 150.000 dinara za uređivanje „Šarenice” dobila i novac za još jedan projekat – seriju „Pupin”. Po ugovoru, koji je Pištaljka dobila nezvaničnim putem, RTS se obavezao da će novcem građana platiti ukupno 2,5 miliona evra za snimanje ove serije.

Za ovu seriju Aneta Ivanović novac je dobila i od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodina. Iznos od dva miliona dinara uplaćen je drugoj firmi u delimičnom vlasništvu Ivanovićeve (od 30 odsto) „Blu baterflaj”. Angažovanje Anete Ivanović na seriji „Pupin” o životu naučnika Mihajla Pupina prate i dodatni projekti – izložba i tribine finansirani od strane Ministarstva kulture u iznosu od takođe dva miliona dinara.

TOS otkupio RTS-ova autorska prava od „Atene”

„Atena produkcija” prekršila je ugovor sa RTS-om za uređivanje „Šarenice” kada je prodala autorska prava TOS-u jer se u ugovoru navodi da je RTS „isključivi nosilac autorskih imovinskih prava na i u vezi sa iskorišćavanjem i raspolaganjem emisijom predmetno, prostorno, vremenski i po broju neograničeno”.

Navedeni poslovi započeti su pošto je 2018. godine Aneta Ivanović preko svoje „Atene“ angažovana da uređuje „Šarenicu”. Po rečima urednice Zabavnog programa RTS-a Olivere Kovačević, RTS je angažovao Anetu Ivanović lično zbog njenog prethodnog „uredničkog iskustva”, a ugovori su sklapani sa njenom firmom jer se honorari, kako navodi Kovačević, „uvek isplaćuju preko agencije”.

Ipak, urednica Kovačević kaže da Aneta Ivanović na ovu poziciju nije došla na njen predlog već na inicijativu bivše zamenice generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića Ivane Miković. Pištaljka je pisala da je Miković i nakon odlaska sa te pozicije, nastavila da prihoduje od RTS-a preko firme „Firefly”, čiji je suvlasnik, a koja producira najveći broj serija koje se prikazuju na javnom servisu.

Turistička organizacija Srbije, koja se skoro potpuno finansira iz državnog budžeta, započela je saradnju sa „Atena produkcijom” takođe 2018. godine i, kako iz ove državne institucije objašnjavaju, do nje je došlo upravo jer je ova produkcija angažovana od strane RTS-a.

„Ugovor je zasnovan na činjenici da „Atena produkcija” ima ugovor sa RTS-om na osnovu kog je upravo „Atena produkcija” ovlašćena da priprema programski sadržaj i priloge, a kako bi isti bili emitovani u Šarenici”, navode iz Turističke organizacije Srbije.

TOS je „Atena produkciji” plaćao za priloge koji se i inače emituju u ovoj emisiji i promovišu srpski turizam, poput priča o proizvodnji ajvara, proslavljanju slave Sveti Nikola, fijakerima i slično, a koje su radili novinari, snimatelji i tonci RTS-a. Ipak, na njima je zaradila privatna firma koja je, iako nema autorska prava nad prilozima, njima trgovala i prodala ih Turističkoj organizaciji Srbije.

Kako tvrdi urednica Zabavnog programa Olivera Kovačević, RTS nije imao saznanja o ovoj saradnji TOS-a i urednice „Šarenice“, ni o tome da autorska prava nad prilozima sada ima druga državna institucija. Sa druge strane, Aneta Ivanović je na pitanje ko je sa RTS-a odobrio ovakvu saradnju, objasnila da prema ugovorima koje ima sa RTS-om ne postoji obaveza dodatne saglasnosti o „pojedinostima u okviru pripreme sadržaja emisije Šarenica”.

Angažovanjem spoljne produkcije navodno „na bazi razvoja i pospešivanja televizijskog programa” za uređivanje jedne od njihovih već najgledanijih i najdugovečnijih emisija, RTS je otvorio put ovakvim „pojedinostima” – trgovanju sadržajem koji proizvode zaposleni javnog servisa.

Olivera Kovačević je u izjavi za Pištaljku, komentarišući ugovore između „Atena produkcije” i TOS-a prvo rekla da je Aneta Ivanović na taj način „prevarila TOS” i navela da svako može sa Jutjuba da skine priloge iz „Šarenice”, da ih predstavi kao svoj proizvod i naplati. Na pitanje da li će RTS pokrenuti postupak za odbranu prava svojih autora zbog preprodaje njihovih autorskih prava, Kovačević je odgovorila da će RTS tužiti Anetu Ivanović ukoliko je to istina. Iako je Kovačević rekla da će dati nalog da se slučaj istraži, ni više od nedelju dana nakon toga, ona nije imala uvid u ugovore između „Atena produkcije” i TOS-a, jer je za to, kako je navela, potreban razlog „na osnovu koga bi ih tražila”.

Da je Kovačević kao novinar zatražila ugovore od Turističke organizacije Srbije, kao što je to uradila Pištaljka, videla bi da se u njima navodi da TOS zadržava sva prava intelektualne svojine nad plaćenim prilozima.

„Ugovorne strane konstatuju da TOS stiče sva prava intelektualne svojine nad finalnom produkcijom izvršenom po ovom Ugovoru, uključujući i pravo dalje obrade (editovanje) snimljenog i emitovanog materijala u delovima i u celini i uključivanje u druga dela, i to sa vremenskim i teritorijalno neograničenim pravom korišćenja za sve vreme trajanja ovog Ugovora i nakon njegovog prestanka”, navodi se u ugovorima koje je sa Turističkom organizacijom Srbije potpisala tadašnja urednica „Šarenice” Aneta Ivanović.

Kako je za Pištaljku izjavila jedna od autorki priloga koje je „Atena produkcija” naplatila TOS-u Jasmina Rakočević, ona nije nikada bila dodatno plaćena za te priloge. Kao novinarka informativnog programa, priloge je radila za „Dnevnik”, a materijal koji je imala koristila je za emitovanje njihovih dužih verzija u „Šarenici”.

„Radila sam priloge sa sajmova u Londonu, Berlinu, Istanbulu, poslednjih 20 godina, mnogo pre Anete. Ne znam šta je ona naplaćivala. TOS me jeste slao na te sajmove, u smislu da su plaćali smeštaj i avionski prevoz, ali ne i za izveštavanje”, rekla je Rakočević.

Ona je takođe navela da, iako smatra da je ovakvo postupanje „šokantno i nedopustivo”, ne namerava da potražuje svoja prava ni od RTS-a, ni od „Atena produkcije”, ni od TOS-a jer smatra da TOS njene priloge može da koristi samo za promociju Srbije.

Turistička organizacija Srbije je, za razliku od javnog servisa koji se poziva na poverljivost informacija od javnog interesa, dostavila Pištaljci sve ugovore sa „Atena produkcijom” po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tako smo saznali da je saradnja između TOS-a i Anete Ivanović počela 2018. godine – kada je došla na mesto urednika „Šarenice” i kada je osnovala firmu „Atena produkcija”. Tada je sklopljen ugovor vredan 700.000 dinara za izradu 14 epizoda turističko-promotivnih video materijala, odnosno za po dva priloga mesečno. Već 2019. godine vrednost ugovora i broj epizoda porasli su na 2,5 miliona dinara i 40 epizoda – po četiri priloga mesečno. U 2020. i 2021. godini cena za emitovanje 48 epizoda u „Šarenici” po godini koštala je TOS 2.508.000 dinara. Poslednji ugovor Ivanović i TOS sklopili su u martu prošle godine na 1,2 miliona dinara i on je podrazumevao izradu 24 epizode.

Prema ugovoru koji RTS krije – 2,5 miliona evra za „Pupina”

Prema finansijskom planu za ovu godinu, RTS na seriju „Pupin” izdvaja 1,5 miliona evra, o čemu je Pištaljka pisala kada je o ovom planu izvestila javnost. Međutim, prema ugovoru do kog je Pištaljka došla nezvaničnim putem, RTS je sa „Atena produkcijom” za snimanje serije „Pupin” pripremio 2,5 miliona evra.

Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora koji je u junu prošle godine odobrio odluku za saradnju sa „Atena produkcijom” za snimanje ove serije, objašnjava da je upravni odbor tada dao saglasnost na 2,5 miliona evra i da pretpostavlja da se u finansijkom planu navodi manja cifra jer je toliko predviđeno da se isplati ove godine.

Međutim, u ugovoru se navodi da će kompletan iznos u ratama biti isplaćen do kraja ove godine, sa poslednjom ratom koja prati završetak snimanja serije, odnosno predaju poslednje epizode. Koliko je epizoda do sada snimljeno, nismo uspeli da saznamo.

Pištaljka je imala uvid u ove priloge, koje je u izveštajima o izvršenom snimanju i emitovanju video materijala u emisiji „Šarenica” „Atena produkcija” dostavljala TOS-u na kraju svakog meseca.

Pa tako, recimo, u oktobru 2019. godine, TOS je „Atena produkciji” platio 250.000 dinara za „proizvodnju i realizaciju” četiri priloga za emisiju „Šarenica”, odnosno 62.500 dinara po prilogu.

Taj iznos uplaćen je „Atena produkciji”, iako su navedeni autori tih priloga zaposleni na javnom servisu. Primera radi, prilog o proizvodnji ajvara, vredan 62.500 dinara, radili su zaposleni RTS-a šefica kruševačkog dopisništva RTS-a Gorana Mladenović i snimatelj javnog servisa Bratislav Kostić.

Da je Turistička organizacija Srbije bila zadovoljna odrađenim poslom, pokazuje i podatak da je TOS prošle godine čak nagradio emisiju „Šarenica” nagradom „Turistički cvet”, koja se dodeljuje najuspešnijim organizacijama i pojedincima u turizmu, zato što svakog vikenda otkriva lepote Srbije.

Iako je Radio-televizija Srbije, kao javni medijski servis, dužna da izveštava građane o svom poslovanju jer je za to građani i plaćaju, više puta je odbila da dostavi ugovore koje ima sa „Atena produkcijom”. Ugovore nije dostavila ni Aneta Ivanović, takođe izgovarajući se poverljivošću podataka, dok je Olivera Kovačević navela da će nam ih dostaviti. Do objavljivanja ovog teksta, ugovore nismo dobili.

Ipak, Pištaljka je, nezvaničnim putem došla do jednog od tih ugovora.

Ugovor zaključen 2021. godine između RTS-a i „Atena produkcije” za angažovanje na kreiranju emisije „Šarenica” na period od godinu dana, pokazuje da je „Atena produkcija” bila plaćena 150.000 dinara mesečno.

JEDAN OD PRILOGA IZ ŠARENICE KOJI JE PLAĆEN FIRMI ANETE IVANOVIĆ

U ugovoru se takođe navodi da su informacije koje on sadrži poslovna tajna i isključuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, što ceo član ugovora čini nezakonitim.

Iako se navodi da je RTS u obavezi da postupa u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u nastavku ovog člana ugovora piše: „Imajući u vidu potrebu za očuvanjem poverljivosti ovog ugovora RTS neće dostaviti ove informacije na osnovu zahteva fizičkih i pravnih lica, ukoliko isti nisu potvrđeni obavezujućim rešenjima organa nadležnog za sprovođenje ovog zakona”.

Ove godine Turistička organizacija Srbije i „Atena produkcija” nisu sklopile ugovor, a Aneta Ivanović otišla je sa mesta urednika „Šarenice”, da bi, kako su mediji preneli, nastavila da se bavi filmskom produkcijom.

Pošto je Pištaljka objavila podatke o poslovanju javnog servisa i otkrila da RTS angažuje spoljne produkcije za posao koji ima kapacitet sam da obavi, tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića i drugih odgovornih lica.

Više javno tužilaštvo u Beogradu smo pitali da li ova istraga obuhvata i poslovanje privatnih firmi koje javni servis angažuje, ali ove informacije nismo saznali, jer, kako kažu iz tužilaštva, u ovom trenutku ne mogu da nam saopšte detalje istrage. „U toku je predistražni postupak, te se u interesu istog detalji ne mogu saopštavati javnosti. Kad se steknu zakonski uslovi, javnost će blagovremeno biti obaveštena o ishodu postupka”, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend