13. okt 2020.

Kako je Suzana Vasiljević na Pinku spinovala Srbiju

Nastup savetnice za medije predsednika Srbije Suzane Vasiljević u sinoćnjoj emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink klasičan je primer kako se neistinama i poluistinama spinuje nagativan izveštaj Evropske komisije. Sa ovim se slažu sagovornici portala Nova. rs koji kažu da savetnica Aleksandra Vučića ponovo manipuliše javnošću na jedan degutantan način.

Snimak ekrana, TV Pink Youtub kanal

U moru izrečenih poluistina, dve su stvari najviše zaparale uši svakom gledaocu koji je iole upućen u politička zbivanja u Srbiji unazad 10 godina.

Opravdala hapšenje novinara i policijsko batinanje 

Prva je da mi danas praktično živimo u vremenu cvetanja medijskih sloboda u odnosu na vreme kada je vlast u Srbiji bila u rukama demokrata i Borisa Tadića, a druga da izveštaj Evropske komisije kojom se osuđuje preterana upotreba policijske sile nad demonstrantima – nije fer i da je licemeran.

Dakle, situacija koju smo nedavno imali da se novinari hapse zbog istine koju su izneli na videlo ili ostaju razlupanih glava dok izveštavaju sa protesta protiv vlasti, iz ugla Vasiljević jeste era medijskih sloboda.

Da se podsetimo šta je tačno rekla.

Braneći tezu o nikad slobodnijim medijima u Srbiji Vasiljević je rekla da od 2004. do 2008. godine nije postojala nijedna “televizija sa druge strane” (opozicione), pa je čak i Ivici Dačiću kao koalicionom partneru bilo zabranjeno da gostuje na RTS. Podsećajući da je od 2008. do 2011. radila sam kao savetnica za medije Dačiću, Vasiljević je rekla da mu nije bilo omogućeno da dođe na Javni servis, da je gostovao samo jednom, i to uz dramu.

“Urednici Javnog servisa su trpeli pritiske čak i zbog koalicionog partnera kao što je Dačić, a kamoli zbog predstavnika opozicije”, rekla je Vasiljević.

Druga problematična izjava tiče se izveštaja Evropske komisije. Vasiljević je ocenila da deo izveštaja Evropske komisije koji govori o brutalnosti srpske policije nije fer, da je besmislen i licemeran. Podsetila je na brutalnost koji je evropska policija pokazala tokom demonstracija prethodnih godina i zapitala šta bi se desilo da su demonstranti u Španiji, Nemačkoj ili Francuskoj krenuli na parlament, kao što je to bio slučaj u Beogradu.

Sve same manipulacije i neistine, ocenjuju sagovornici Nova.rs.

Brojke kažu drugačije 

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) kaže da to što je Vasiljević rekla prosto nije tačno.

“Ona manipuliše javnošću. Položaj u medijima zavisi od moći koju akter ima u izvršnoj vlasti. To je model koji je kod nas postojao, koji postoji i postojaće. Prema našim podacima i izveštajima, recimo u predsedničkoj kampanji 2012. godine, zastupljenost Borisa Tadića na televizijskim stanicama iznosila je jedan sat, 39 minuta i 54 sekunde, a Ivice Dačića jedan sat, 19 minuta i 22 sekunde. Treći je bio tadašnji ministar trgovine Dušan Petrović. Tako da teško da je tačna teza da je Dačić samo jednom gostovao na RTS tokom celog trajanja koalicije sa Tadićem” navodi Gavrilović.

To se naprosto može i potvrditi prostom pretragom interneta u trajanju od samo nekoliko minuta. Toliko je potrebno da se nađe najmanje pet gostovanja Ivice Dačića na RTS iz vremena dok je bio u koaliciji sa Tadićem, što iz političkih emisija, što iz dnevnika…  Evo nekih od njih.

Medijske slobode nikad gore 

Dokazana manipulacija, kao što je prema mišljenju Gavrilovića i stav Vasiljević da su danas medijske slobode veće nego za vreme demokrata.

“SNS je dok je bio u opoziciji imao TV stanicu Sky plus, koja je emitovala program preko kablovskih operatera, kao što danas rade N1 i Nova S. Imao je svoju novinu “Pravda” i radio stanicu “Fokus”. Što se stanja danas tiče, dovoljno je da savetnica za medije pročita izveštaj o stanju medija  Saveta za borbu protiv korupcije ili ODIRA, koji u izveštajima iz 2016. i 2017. godine kaže da su mediji u Srbiji izrazito naklonjeni vlasti, odnosno da ih Vlada kontroliše”, ocenjuje Gavrilović.

Sličnog je mišljenja i politički analitičar Boban Stojanović.

“Degutantno je uopšte pričati o tome da su medijske slobode i položaj novinara danas bolji nego što su bili u vreme Borisa Tadića i Demokratske stranke. Tako nešto može da kaže samo neko ko je u vlasti danas. DS nikada nije imao propagandnu televiziju, a SNS ih danas ima najmanje četiri i to sa nacionalnom frekvencijom. Na RTS je do dolaska SNS na vlast uvek mogla da se čuje opozicija, bilo je debatnih emisija, pa setimo se samo koliko smo puta Vučića kao opozicionara gledali u ovakvim emisijama. Što se gostovanja Dačića tiče, pa postoji internet, imamo snimke emisija, sve to može da se proveri. To da je gostovao jedan jedini put na RTS kao tadašnji ministar policije, zaista je suludo i komentarisati”, navodi Stojanović.

Izveštaj EK trebalo da bude oštriji 

Kada je reč o izveštaju Evropske komisije o brutalnosti policije na demonstracijama, Stojanović kaže da je zasigurno mogao biti i oštriji.

“Izveštaj je takav kakav je, mogao je biti oštriji. Ako Vasiljević već poredi sa Francuskom i Amerikom, onda bi trebalo reći da i njihova javnost zahteva razmatranje preerane upoteebe sile. Nije tačno ni da je policija reagovala zbog upada u Parlament, kao što je rekla, jer onima koji su u njega ušli nije se desilo ništa. Policija je posle toga, na ulici, tukla sve živo. Vasiljević nek pogleda ono batinanje momaka na klupi, pa nek kaže da su bili u parlamentu”, zaključuje Stojanović.

1 komentar za: “Kako je Suzana Vasiljević na Pinku spinovala Srbiju

  1. Milan Simonov

    Pa zašto izbegavate da napišete da dotična jednostavno laže?

    14. окт 2020. at 22:16

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend