23. apr 2023.

Kakve veze imaju peta frekvencija i situacija na Kosovu? Vučić zna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u odgovoru na novinarsko pitanje uvezao (ne)dodeljivanje pete nacionalne frekvencije i situaciju na Kosovu, odnosno neučešće Srpske liste na izborima u četiri opštine na severu. Zajedničko im je insistiranje Evropske unije i pritisak na vlast u Beogradu, a u slučaju pete nacionalne frekvencije - poziv da se ona dodeli "bez nepotrebnog odlaganja i u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija".

Foto: Snimak ekrana, N1

Govoreći o desetogodišnjem čekanju na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) kao jednom od razloga zbog kojih Srpska lista neće učestvovati na lokalnim izborima u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, Vučić je podsetio da je Evropska unija garant Briselskog sporazuma, a da se Beograd podseća na rokove.

„Dakle 10 godina kasnije, a za to nije kriva samo Priština već i EU koja je garant Briselskog sporazuma, Ketrin Ešton je stavila svoj potpis, oni to nisu proveli u delo. A Srbi im posle devet i po godina maltretiranja, upucavanja, šikaniranja, kažu ne nećemo to što ste pre 10 godina potpisali. Njima su opet krivi Srbi. Pa kažu od decembra do januara je bilo vremena. Bilo, ali za šta? Za upucavanje dvoje dece, gotovo ubistvo dvoje dece nedaleko od Štrpca. Za pokušaj ubistva Jovanovića pre neki dan. Pod takvim uslovima se ide na izbore? To nam govore oni koji se kod nas mešaju u to i kažu ‚e petu nacionalnu frekvenciju ima da date nekome’. Pa sam vas bilo“, rekao je Vučić na konferenciji za medije prosle prikaza vojnih sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici.

On je kazao da se izbori na severu Kosova održavaju u policijskim kontejnerima i policijskim stanicama, „sa ukupno 550 do zuba naoružanih ljudi koji treba da obezbede jedan ili dva posto njih koji će da izađu na izbore“.

„Ja zato pozivam ljude da ih razočaramo još više, da vide koliko smo ujedinjeni i da vide da ne mogu da nas gaze i da vide da Srbija nije šaka zobi koju će da pozobaju svaki put kada im padne na pamet“, poručio je predsednik.

Rok za dodelu pete frekvencije istekao je u decembru prošle godine, ali Regulatorno telo za elektornske medije još nije donelo odluku.

Za petu nacionalnu frekvenciju kokurisala je Televizija Nova S, koja posluje u okviru United Media kao i TV N1. TV Nova S je tužila REM zbog nedonošenja oduke o dodeljivanju jedine preostale slobodne nacionalne frekvencije, posle čega je predsednica Saveta tog tela, Olivera Zekić poručila da odluka neće biti doneta dok traje sudski spor.

U kompromisnom tekstu amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije posebno je obrađeno ovo pitanje. U tekstu se naglašava poboljšanja funkcionisanja i nezavisnosti REM-a. Primećuje se i da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda i poziva da se peta licenca dodeli kroz transparentan i nepristrasan proces bez nepotrebnog odlaganja i u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend