07. feb 2020.

Kandidat Skupštine Vojvodine za člana Saveta REM-a plagirao knjigu?

Dr Slobodan Cvejić, redovni profesor na Odeljenju za sociologiju beogradskog Filozofskog fakulteta i jedan od dvojice kandidata Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javno informisanje za člana Saveta REM-a, bio je svojevremeno optužen za plagijat ali to nije bila prepreka za njegovo akademsko napredovanje.

Optužbe o plagijatu je, prvo unutar Filozofskog fakulteta a potom i u javnosti, izneo Cvejićev kolega, dr Vladimir Ilić, kojeg je Cvejić zbog toga tužio za povredu časti i ugleda. Sud je, međutim, odbio tu tužbu.

Cvejića je za člana Saveta REM-a predložila Poslanička grupa Srpske napredne stranke u vojvođanskoj skupštini, a njegovu kandidaturu potvrdio je nadležni odbor Skupštine Vojvodine na prekjučerašnjoj sednici.

Zbog tvrdnji da je plagirao deo svoje knjige, Cvejić, koji je te navode odbacio, tužio je Ilića oktobra 2016. godine za povredu časti i ugleda, uz zahtev da mu kolega s fakulteta, na ime pretrpljenih duševnih boli, isplati 450.000 dinara. Osnovni sud u Zrenjaninu je u presudi od 19. marta 2018, u koju je VOICE imao uvid, odbio tu tužbu kao i zahtev za naknadu nematerijalnih troškova. Apelacioni sud u Novom Sadu je 24. oktobra iste godine odbio Cvejićevu žalbu na presudu Osnovnog suda, u šta je VOICE takođe imao uvid.

Javnost za Ilićeve optužbe o plagijatu saznaje iz njegovog autorskog teksta na Peščaniku, koji je objavljen 5. jula 2016. godine.

Ilić u njemu navodi da je kao član kadrovske komisije Filozofskog fakulteta trebalo da pred tom komisijom obrazloži unapređenje dr Slobodana Cvejića u zvanje redovnog profesora. Međutim, dobio je informaciju ali i dokaze o tome da je Cvejić na stranicama svoje knjige „Socijalna ekonomija“, kojom je konkurisao za novo zvanje, bez navođenja izvora preuzeo pasuse teksta, grafikone i tabele iz knjige „Komparativna analiza uloge civilnog društva u pružanju usluga socijalne zaštite na Zapadnom Balkanu”.

Ilić dalje u tekstu navodi brojne pokušaje Odeljenja za sociologiju za zataška čitavu stvar. Suprotno stavu matičnog odeljenja, on na sednici kadrovske komisije ostaje dosledan svojim uverenjima o plagijatu svog kolege i – sa dokazima – o tome upoznaje čitavu komisiju. U prvom trenutku, komisija odbija da Cvejića predloži za unapređenje.

Iako čak i sud u svojoj presudi konstatuje da je u raznim prilikama „više profesora iznelo sumnju i zaključak u pogledu postojanja plagijata, a koja se odnosi na autorstvo tužioca (Cvejića), čak i mišljenje drugih profesora, a ne samo tuženog (Ilića), da je plagijat dokazan“, Filozofski fakultet je 10. novembra 2016. doneo odluku da se Cvejić izabere u zvanje redovnog profesora.

Tu odluku potvrdio je Senat Beogradskog univerziteta 7. decembra 2016. godine.

Ilić je dva dana kasnije podneo ostavku u kadrovskoj komisiji Izbornog veća i Nastavno-naučnog veća Filozofskog fakulteta zbog, kako je naveo, „odsustva reakcije odgovornih organa na pritiske i zastrašivanja zbog njegovog delovanja kao člana komisije“.

Inače, stručni sud o Cvejićevoj knjizi, da li je plagijat ili nije, kako konstatuje sud, nikad nije donet, jer odbor nadležan za ova pitanje nikad nije postupio po predlogu koji je Cvejić podneo protiv Ilića.

Odbijajući Cvejićev tužbeni zahtev, Osnovni sud u Zrenjaninu u presudi navodi:

„Postojanje plagijata je pitanje opšteg i javnog interesa (to je društvena pojava), pa je prvi kriterijum za balans između duševnog bola i poimenično određenog lica i javnog izlaganja mišljenja, odnosno vrednosnog suda o postojanju plagijata, upravo doprinos isticanja plagijata. Tako da u slučaju neophodnog balansiranja između zaštite privatnog života i slobode izražavanja, mora se naglasiti doprinos slobode izražavanja, koje ide u prilog opštem interesu. Sami mediji imaju ulogu da obezbede pristup javnosti informacijama od javnog interesa, kao i razotkrivanju službenih prestupa i nesposobnosti, zbog čega je tuženi objavljivanjem svog vrednosnog suda o delu tužioca u mediju, koristio svoje pravo na izražavanje. U slučaju da se ovo pravo ograniči, isto bi dovelo do opasnosti nepostojanja kritike i analize autorstva uopšte.“

Cvejić, kao predlog Srpske napredne stranke, i reditelj Slaviša Grujić, kao predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine, kandidati su Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javnog informisanje za člana Saveta REM-a.

Ta dva predloga su i jedina koja su u predviđenom roku stigla u taj skupštinski odbor.

Nakon što Odbor za kulturu i javno informisanje utvrdi zvaničan predlog, poslanici Skupštine Srbije će odlučivati između Cvejića i Grujića, a jedan od njih dvojice zameniće Đorđa Vozarevića, koji je u januaru podneo ostavku, navodno iz ličnih razloga.

U isto vreme ostavku je podneo i Goran Peković, kojeg su u Savet REM-a predložila novinarska i udruženja izdavača elektronskih medija. Ostavke članova REM-a, kojima još nije istekao mandat, ipak nisu bile iznenađenje jer je nekoliko nedelja ranije, tokom dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, dogovoreno da se ubrzo popune tri već godinama upražnjena mesta u Savetu REM-a, a potom i dva nova člana, što je podrazumevalo da neko od aktuelnih članova podnese ostavku

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend