02. jun 2023.

Ko stoji iza medija kojima je Grad Niš podelio pare građana na konkursu

Osim toga što su na gradskom konkursu u Nišu mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobili ukupno 33,7 miliona dinara, 2,5 miliona dobiće i agencija Jelene Lješnjak, njegove poslovne partnerke, koja u Timok AD-u sa njim deli direktorsku poziciju. 800.000 dinara dobiće i Internet group, iza kojeg stoji prorežimski portal Telegraf. Više od pola miliona namenjeno je Forum artistikum-u, čiji će projekat, prema pisanoj izjavi do koje su Južne vesti došle, realizovati naprednjak i radnik Gradske uprave Nikola Panić, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa.

Foto: Google Street View

Nije novost da najviše para na konkursima za medijske projekte Grad Niš daje Zoni plusNarodnim novinamaKopernikusu i Belle Amie-u. Novost je ovog puta što NTV, u Radomirevićevom vlasništvu, nije dobila ništa, jer novac koji je dobila prošle godine, kako je navedeno, nije namenski potrošila.

Video vizija Jelene Lješnjak dobiće 2,5 miliona dinara za projekat “Zeleni krug”, za koji je obrazloženo da je namenjen zaštiti životne sredine. Prema zvaničnim podacima, Lješnjak je poslovna partnerka Vidosava Radomirovića – oboje su direktori u Timok AD.

Projektu Balance medie Igora Spasića “Kroz kapije Tvrđave”, koji ima veze sa obeležavanjem tri veka niške Tvrđave, odobrena su 2,4 miliona dinara. On, prema nezvaničnim informacijama, radi na Belle Amie-u u režiji.

Međutim, to nije jedino što Spasića i Lješnjak spaja sa Radomirovićem. Kontakt adrese agencija Igora Spasića i Jelene Lješnjak identične su: racunovodstvo@narodne.com, što je i mejl adresa Narodnih novina.

Pare građana, i to 250.000 dinara, ići će i Radnji za izdavaštvo, marketing i izvođačku umetnost i ugostiteljstvo Objektivni plus, čiji je vlasnik Miroslav Ilić, a glavni i odgovorni urednik Jovica Milanović, inače voditelj Belle Amie-a. Tema je “Ušuškani” i tiče se zaštite životne sredine.

Za projekat “Old school trend – uticaji popularne kulture na mlade” Udruženja Forum artistikum Grad će dati 556.000 dinara, pošto komisija obrazlaže da on “reafirmiše pozitivan sistem vrednosti”:

Međutim, Južne vesti imale su uvid u pisanu izjavu od 25. februara ove godine, u kojoj je navedeno “da će se projekat Forum artistikum-a realizovati na Radiju Super FM 018, u okviru konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u 2023. godini”.

Na kraju stoji ime istaknutog naprednjaka i radnika Gradske uprave Nikole Panića, kao predsednika Udruženja RTV Bum 018, u sklopu kojeg postoje Radio Super fm 018 i Gradski portal 018.

“Niš postaje domaći raj za investitore” – naziv je projekta za koji će Internet group iz Beograda dobiti 800.000 dinara iz niškog budžeta. Direktor i vlasnik je Srećko Miodragović, koji je i generalni direktor portala Telegraf, kao filijale firme Internet group.

Iza Asocijacije srpsko-češkog prijateljstva – Beseda Niš stoji Aleksandra Barton, direktorka niškog Mobing centra. Oni za projekat “Niš i Češka – snažne veze i nove šanse” dobijaju čak 1,3 miliona dinara. Komisija obrazlaže da je taj projekat važan “zbog očuvanja identiteta nacionalnih manjina u Nišu”.

900.000 dinara na konkursu dobila je Trivera, čiji je direktor i vlasnik Miodrag Stojadinović. Ta firma registrovana je na istoj adresi kao i firma Istmax Dragana Videnovića, koji radi na Kopernikusu – u Balkanskoj ulici.

Trivera je novac dobila za projekat “Istorija Niša – treća sezona”. Ocena komisije je da tema zaslužuje pažnju jer je cilj očuvanje kulturnog nasleđa, kao i da je reč o dokumentarnom sadržaju.

Pola miliona dinara odobreno je Vision gate studiju Nenada Petrovića, koji radi na televiziji Zona plus kao realizator u režiji. Tema projekta je “Tri veka niške Tvrđave”. Njegov studio otvoren je, inače, tek krajem januara ove godine.

Teme projekata ekologija, feminizam, mladi i aktivizam

Projekat RTV Belle Amie-a, koji je dobio najviše, čak 20 miliona dinara, zove se “Grad Niš misli na građane”.

Radio Belle Amie 1,7 miliona dobija za projekat “Kaži, A!”, koji promoviše zdrav način života i prevenciju, ističu iz komisije.

Radomirovićeve Narodne novine 12 miliona su dobile za projekat “Uključi se”, za koji je objašnjenje komisije da doprinosi razvoju kritičke svesti i afirmaciji učešća građana u poboljšanju rada lokalne samouprave.

Projekat ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, jer doprinosi razvoju kritičke svesti i afirmaciji interaktivnog učešća građana u poboljšanju rada lokalne samouprave – obrazlaže komisija.

Zona plus dobila je čak 15 miliona dinara za projekat “A be Niš”, koji, kako navode iz komisije, potencira veće angažovanje građana u aktivizmu. Kopernikus 4,92 miliona dinara dobija za projekat “Mirna i dostojanstvena starost”.

Osim Balance medie Vision gate-a, za projekte čija je tema tri veka od završetka izgradnje niške Tvrđave novac su dobila još tri medija – Niške vesti (700.000 dinara), Multimedia design studio (1,2 miliona dinara) i Radio Glas (344.000 dinara).

Poput Jelene Lješnjak i Miroslava Ilića, za ekološku temu odlučilo se Udruženje Kišobran, sa projektom “Recikliraj danas, sačuvaj sutra” i za to će dobiti 150.000 dinara.

Helloanimation dobija 150.000 za temu “Digitalna pismenost u Nišu”, Medijski istraživački centar 200.000 za projekat “Omiljeni nastavnik”, Marker 250.000 za temu “Šta je za tebe feminizam?”, Udruženje FROS 150.000 za projekat “Erdelezi – Đurđevdan”, Radio Talas 250.000 za “Deca nas uče”, a Udruženje Roma 150.000 za “Romodrom”.

Za projekat “Niš poželjna turistička destinacija” Zavičaj narodne novine dobiće 180.000, Sindikat novinara Srbije 150.000 za temu “Da li mediji u Nišu ostvaruju javni interes u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima?”, a Edukacioni forum centar 200.000 za projekat “Digitalna pismenost mladih”.

Centar za modernizaciju društva i transformaciju lokalne zajednice dobiće 150.000 dinara za projekat “Mladi u fokusu”, Matelli media 350.000 za “Čuvari blaga – 90 godina Narodnog muzeja Niš”, a studentski Presing 400.000 za projekat “Psihičko zdravlje studenata”.

Prilično velike sume odobrene su i firmi Nancy com za temu “Cirkularno ponašanje – prilike i mogućnosti na lokalu” (1,2 miliona dinara), kao i radiju Banker za projekat “Nevidljivi heroji Niša” (500.000 dinara).

U komisiji su bili Aleksandar M. Stanojević, Ferenc Berček i Ana Jovanović.

Podsetimo, ove godine podeljeno je 69,5 miliona dinara.

Kao i prethodnih nekoliko godina, Južne vesti nisu učestvovale na tom konkursu, a ne učestvuju ni na opštinskim na jugu Srbije, ni na nacionalnim koje raspisuje Ministarstvo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend