15. mar 2018.

Koalicija: Hitno povucite sumnjive izmene konkursa za medijske projekte

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uputila je javno pismo gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću povodom konkursa za medijske projekte.

Pismo, koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS,  Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal press – LP i  Asocijacija onlajn medija – AOM prenosimo u celosti.

Gospodine Bulatoviću,

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i LP) izražava javni protest zbog načina na koji ste raspisali medijski konkurs u Nišu, a dan nakon toga odlučili da ovaj konkurs izmenite. S obzirom da se izmena odnosi na maksimalnu visinu sredstava koja mogu biti opredeljena po jednom projektu, postavlja se pitanje kojim ste se kriterijumima vodili kada ste odlučili da ovaj limit podignete sa 4 na 9 miliona.

Upozoravamo Vas da je gornji limit Konkursa za projektno sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja za produkciju TV sadržaja 5 miliona, te da ne postoji  projekat koji  je moguće realizovati za 9 miliona u periodu od maksimalno 7 meseci. Takvim postupanjem se otvara sumnja da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu, umesto javnom interesu građana Niša.

Takođe Vas podsećamo na brojne kontroverze koje su pratile prošlogodišnji medijski konkurs u Nišu, počev od toga da neki niški mediji koji su jasno prepoznati od strane lokalne zajednice kao društveno odgovorni, sa dugom tradicijom u projektnom finansiranju i ostvarivanju javnog interesa, nisu dobili za svoje projekte ništa, pa do toga da su značajna sredstva dodeljena čak i učesnicima konkursa koji su osnovani na dan raspisivanja konkursa, bez ikakvih referenci u realizaciji sličnih projekata.

Zato Vas pozivamo da odmah  povučete izmenu konkursa za medije koju ste objavili samo dan nakon njegovog raspisivanja i sprovedete konkurs u skladu sa javnim interesom građana Niša.

Posebno Vam ukazujemo da obratite pažnju na način izbora stručne komisije, jer je najviše pritužbi prošle godine bilo upravo na kompetentnost članova komisije koja je ocenjivala projekte.

 Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal press – LP

Asocijacija onlajn medija – AOM

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend