15. jun 2018.

Koalicija: Nezakonito sproveden konkurs u Mladenovcu

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog uočenih nepravilnosti u procesu raspodele sredstava i traži od Veća gradske opštine Mladenovac da poništi rešenje o Raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mladenovac do kraja 2018. godine. Iz pomenutog rešenja uočava se tehnički propust opštinske službe koja je proveravala dokumentaciju.

Naime, opštinska služba je selektivno, putem telefona, obavestila pet medija o uočenim nedostacima dok od preostalih sedam to nije zahtevala, iako je prema Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja to bila dužna da učini.

Na sednici održanoj 22.5.2018. godine članovi Komisije za ocenjivanje projekata konstatovali su da se nepotpune prijave sedam podnosilaca neće uzeti u razmatranje zbog nepotpune dokumentacije. U pitanju su prijave Eva doo iz Mladenovca, Media advertising doo iz Beograda, Novosti dana RS doo iz Niša, Stefan Novaković PR Agencija za produkciju RTZ Beograd, Ivana Savić PR Studio za audio video proizvodnju MIS produkcija Beograd, BK TV NjUZ ON LAJN doo iz Beograda i Sindikata novinara Srbije.

Podsećamo lokalne vlasti da se u skladu sa članom 11. Pravilnika “učesnik konkursa koji je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku”.

Projekat se ne razmatra samo u slučaju da učesnik konkursa “u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju”.

Najčešći nedostatak koji je naveden kao obrazloženje je to što određena dokumenta – tražene izjave o dodeljenoj državnoj pomoći, nepostojanje izrečenih mera od samoregulatornih tela i slično – nisu overena kod javnog beležnika.

Napominjemo da overu ovih dokumenata ne traži na svojim konkursima ni Ministarstvo kulture i informisanja i da takav zahtev ne stoji u tekstu Konkursa, te je pozivanje na ovaj razlog neosnovan.

Takođe, apelujemo da se u Komisije za ocenjivanje projekata imenuju medijski stručnjaci koji opravdavaju to zvanje, koji poznaju Zakon o javnom informisanju i medijima, dužnosti i prava članova, dosledno primenjuju Zakon i Pravilnik i koji se stručno i profesionalno ponašaju u komisijama.

Pozivamo opštinu Mladenovac da ubuduće budu transparentniji u procesu realizacije projektnog finansiranja i da svoje Odluke o imenovanju komisija i Rešenja o dodeli sredstava objave na svom sajtu.

Koalicija smatra  da je ovo još jedan primer zloupotrebe primene Zakona o javnom informisanju i medijima i stoga podseća nadležne u lokalnoj upravi Mladenovca na obaveznost poštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta i odgovornost prema građanima Mladenovca kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstava iz budžeta, te zbog toga traži da se rešenje o raspodeli sredstava poništi.

Kragujevac-Beograd-Novi Sad

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres’’
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend