07. jul 2023.

GO Mladenovac preinačila odluke Komisije za sufinansiranje medija i uskratila im pola miliona dinara

Gradsko veće Opštine Mladenovac izmenilo je odluku Komisije za sufinansiranje medijskih projekata i uskratilo medije za pola miliona dinara. U Rešenju Gradskog veća koje je objavljeno na sajtu ove opštine nema informacije o raspodeli sredstava koje je Komisija izdvojila za medijske projekte.

Komisija je ceo iznos od četiri miliona dinara, koliko je Mladenovac izdvojio za medije, dodelila podnosiocima projekata, a nakon odluke Opštinskog veća u budžet ove opštine biće vraćeno 500 hiljada dinara.

Opštinsko veće me nije obavestilo, a pretpostavljaljm ni ostale članove komisije, da je promenilo iznose dodeljenog novca kod skoro svih podnosilaca projekata, rekla je članica Komisije koju je predložilo Udruženje novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević.

„Dokum Mladenovac“ za projekat „Više znanja – veći prinosi“, jedini je podnosilac projekta koji je od komisije i opštine dobio isti iznos novca – 500 hiljada dinara.

U ostalim slučajevima Veće je odstupilo od predloga komisije.

Za projekat Medija pres centra u Mladenovcu „Mladenovac u srcu“, komisija je većinom glasova podržala projekat sa iznosom od 300 hiljada dinara, dok je opština odlučila da dodeli 400 hiljada više, odnosno 700 hiljada dinara.

„Braf Agenciji“ za usluge reklama i propagande za projekat „Deca su ukras Mladenovca“ Komsija je odobrila 480 hiljada dinara. Opština Mladenovac ovom projektu dala je svega 100 hiljada dinara.

„Op Top Radio“ za projekat „Mladenovac – moja opština hoću da znam“od Komisije je dobio 270 hiljada dinara, a od opštine 100 hiljada dinara.

Predlog Komisije bio je da preduzeće „Eva d.o.o“ za projekat „Mladenovac – kroz vreme i prostor dobije 370 hiljada dinara, dok je opština Mladenovac za ovaj projekat dodelila 100 hiljada dinara.

Za projekat „Dragon stara“ „Mladenovački medijski putokaz“ Komisija je predložila 450 hiljada dinara, a opština je odlučila da dodeli sredstva u iznosu od 700 hiljada dinara.

Projekat kompanije „Pablik medija komjunikejšn“, „Digitalna bezbednost za mlade“sufinansiran je od Komisije u uznosu od 280 hiljada dinara, dok je Opštinsko veće Mladenovaca smanjilo iznos na  100 hiljada dinara.

RTV – u Jasenica za projekat „Kultura, turizam, tradicija – Mladenovac 2023.“ Komisija je dodelila 500 hiljada . Od opštine su dobili 300 hiljada dinara.

„Studiju Mag“ za projekat „Hronika Mladenovca“ od opštine je pripalo manje novca – 500  hiljada dinara. Komisija je ovaj projekat podržala sa 700 hiljada dinara.

Projektu medijskog centra „Radio Plus Grocka“ „Prevencija vršnjačkog nasilja u fokusu“ opština je dodelila 400 hiljada dinara, što je za 250 hiljada dinara više od iznosa koji je za ovaj projekat predložila Komisija.

„Aplikanti na konkursu ali i građani čiji novac se izdvaja, morali bi da znaju da je Veće Gradske opštine u rešenju perfidno izostavilo da navede pojedinačne iznose koje je komisija opredelila medijima, dovodeći ih tako u zabludu da su postupili po odluci komisije“, rekla Milošević.

Kako je izjavila za UNS, Veće jeste podržalo iste projekte kao i Komisija, ali sa potpuno drugačijim iznosima što su morali da navedu u rešenju.

„Mladenovačkoj vlasti se očito nije dopalo kako je Komisija raspodelila novac za medije, pa su prepravili iznose onako kako su zamislili, rekla je Milošević.

Dodala je da su na ovaj način pokazali nedopustiv stepen samovolje i zloupotrebe projektnog sufinansiranja.

Veće gradske opštine Mladenovac traži pojedinačna mišljenja članova Komisije

U odgovoru Veća gradske opštine Mladenovac na pitanje UNS-a zašto su promenili odluke Komisije o iznosu sredstava kod skoro svih medijskih projekata, piše da im, kao organu koji je raspisao Konkurs,  nisu dostavljena pojedinačna mišljenja Komisije.

„Veću gradske opštine Mladenovac dostavljen je zajednički prededlog članova Komisije što je i trebalo, ali uz pojedinačne ocene članova“, naveli su u odgovoru.

Dodali su da je sekretarka Komisije tražila od članova da projekte prvo ocenjuje svaki član pojedinačno, što Komisija nije prihvatila.

Dostavljeni zajednički predlog, koji je razmatralo Veće Gradske opštine, kako kažu, predstavlja šturo obrazloženje stručne komisije sadržano u po par rečenica po projektu.

Iz Gradskog veća ističu da su isključivo uzeli u razmatranje projekte koje je za sufinansiranje predložila stručna Komisija i da su vršili sufinansiranje samo onih projekata koji su predloženi.

„U samom razmatranju predloga, koji su ponovo napominjemo veoma šturi i većim delom uz navođenje članova i alineja Pravilnika umesto stručnog obrazloženja, vidljiv je, na žalost, tendenciozni način ocenjivanja projekata prema pripadanju udruženju podnosica projekta i odnosnog člana Komisije“, izjavili su.

U odgovoru su naveli da u Pravilniku o projektnom sufinansiranju medija odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao Konkurs, a na osnovu predolga komisije.

Dodali su i to da istim Pravilnikom nije propisano da se odluke o iznosu sredstava donose „na osnovu predloga komisije  i sa obrazloženjem“.

Kako su naveli, Veće gradske opštine Mladenovac, kao organ koji je raspisao konkurs jedini može donositi odluke o visini iznosa za sufinansiranje projekata.

„Veće gradske opštine Mladenovac, kao organ koji je raspisao Konkurs, jedini može donositi odluku o korišćenju javnih sredstava , u ovom slučaju visine iznosa za sufinansiranje projekata“, rekli su iz Veća i dodali da su opredeljeni iznosi niži od onih koje je predložila Komisija.

Odgovor Olivere Milošević GO Mladenovac 

„Tvrdnju opštine Mladenovac da komisija nije pojedinačno odlučivala, demantuje zapisnik sa sednice iz kojeg se jasno može videti da sam ja bila protiv sufinansiranja pojedinih projekata, uz adekvatno obrazloženje“

Ona je dodala da članovi komisije jesu pojedinačno glasali za svaki projekat, ali ne postoji obaveza da svaki član mora pojedinačno i da obrazlaže svoje odluke, što inače nije prkasa ni u jednoj lokalnoj samoupravi, niti u resornom ministarstvu koje je i nadležno za projektno sufinansiranje.

„Obrazloženja za projekte koje sam ja podržala nisu bila štura,  kako navode u pokušaju da opravdaju svoju samovolju“, kaže Milošević.

Dodala je da za  obrazloženja o projektima koje su bez nje podržala druga dva člana nema odgovornost.

„Postavljam pitanje Veću GO Mladenovac –  gde su njihova obrazloženja za izmenu odluke komisije? Na osnovu kojih kriterijuma su oni menjali pojedinačne iznose? To su dužni da objasne građanima Mladenovca čiji novac „krčme“ kako im se prohte“, rekla je Milošević 

Ovo je jedinstven slučaj od kada po Zakonu o javnom informisanju i medijima od 2014. godine postoji projektno sufinansiranje medija.

Bivši ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u dva slučaja je promenio odluku Komisije o iznosima dodeljenog novca, ali je o tome obavestio Komisiju.

Takvo izmenjeno Rešenje Ministarstva kulture palo je na Upravnom sudu.


Autor: A.M

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend