31. okt 2017.

Komisija za konkurs Velike Plane: Ograđujemo se od rešenja o raspodeli

Načelnik Opštinske uprave doneo rešenje koje se drastično razlikuje od predloga stručne komisije, navodi se u današnjem saopštenju tročlane komisije za konkurs Velike Plane za sufinansiranje medija

Stručna komisija za ocenjivanje medijskih projekata na konkursu opštine Velika Plana, koju su činili predstavnici NUNS-a, UNS-a i Lokalpresa, saopštila je danas da se “ograđuje od Rešenja o raspodeli sredstava na Konkursu Opštine Velika Plana za 2017. godinu, jer se on drastično razlikuje od predloga raspodele koji je ova komisija sačinila i dostavila Opštinskoj upravi”. Saopštenje koje je dostavljeno Opštinskoj upravi Velike Plane, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, Udruženju novinara Srbije i Asocijaciji Lokalpres, objavljujemo integralno.

“Povodom Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Velika Plana objavljenog na zvaničnom sajtu Opštine 25.10.2017.

Stručna komisija za ocenjivanje medijskih projekata koju su činili predstavnici NUNS-a, UNS-a i Lokalpresa, ograđuje se od Rešenja o raspodeli sredstava na Konkursu Opštine Velika Plana za 2017. godinu, jer se on drastično razlikuje od predloga raspodele koji je ova komisija sačinila i dostavila Opštinskoj upravi.

Iako tvrdi da se rukovodio predlogom Komisije, načelnik Opštinske uprave, Goran Tasić je u Rešenju kod pet projekata umanjio iznose koje je Komisija predložila, kod jednog je sredstva povećao, jedan, koji je komisija predložila za sufinansiranje je potpuno odbacio, a sredstva dodelio za dva projekta, za koje je Komisija dala obrazložene predloge da se sufinansiranje odbije. Za ta dva projekta je Rešenjem dodeljeno čak 880.000 dinara od ukupno 2,5 miliona dinara koliko je je Javnim pozivom bilo opredeljeno za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Ovakvu odluku načelnik je doneo bez ikakve usmene ili pismene konsultacije sa Komisijom, čime je prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima i zloupotrebio rad stručne Komisije.

KOMISIJA:

Nadežda Budimović, predsednica
Olivera Milošević, članica
Ljubomir Đorđević, član

Uz saopštenje, komisija je dostavila link do Rešenja, kao i svoj Predlog raspodele koji se može preuzeti ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend