20. dec 2017.

Kreditna sposobnost, ne profesija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić odgovorio je Udruženju novinara Srbije (UNS) da je razgovarao sa predstavnicima pojedinih poslovnih banaka i da je dobio uveravanje da odluka o odobrenju kredita nije određenja zanimanjem, u ovom slučaju novinara, već kreditnom sposobnošću građana koji podnose zahtev za kredit.

Foto: Pixay

Udruženje novinara Srbije poslalo je Zaštitniku građana dokumentaciju koja, kako navode, potvrđuje praksu pojedinih banaka da ne odobravaju kredite medijima, novinarima medija civilnog sektora i udruženjima građana i zatražilo od njega da odgovori šta će preduzeti da spreči takvo kršenje prava.

Udruženje ne dovodi u pitanje pravo banaka da sprovode autonomnu poslovnu politiku i na osnovu svojih kriterijuma odlučuju kome će dati kredit ili ne, ali se snažno protivi i smatra diskriminacijom poslovnu politiku Rajfajzen, Vojvođanske i Inteza banke koje, za razliku od nekih drugih, a priori uskraćuju udruženjima građana i zaposlenima u medijima civilnog društva mogućnost da dobiju kredit, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta Pašalića UNS je dobio odgovor da je ombudsman „lično obavio razgovore sa predstavnicima više banaka povodom ovih pitanja“.

Iz kabineta dodaju da „Zaštitnik građana po zakonu nije ovlašćen da kontroliše rad banaka“.

Imajući u vidu navode iz vašeg obraćanja, koje mogu pobuditi sumnju da postoji nejednako postupanje prema građanima u zavisnosti od toga da li su zaposleni u medijima ili ne, Zaštitnik može sprovesti i druga ovlašćenja, propisana članom 24, stav 2, Zakona o tzaštitniku građana, u kome se, između ostalog, kaže da on ima pravo da pružanjem dobrih usluga, posredovanjem i davanjem saveta i mišljenja deluje preventivno, saopštili su iz kabineta Zaštitnika.

Zaštitnik građana ponavlja stav da bilo kakav ekonomski pritisak na predstavnike medija i medijska udruženja, u ovom slučaju dovođenje u neravnopravan položaj u odnosu na ostale građane, predstavlja pritisak na slobodu medija i izražavanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend