17. jul 2021.

Lila Radonjić: Medijska scena je sramotna

Sećam se prvog velikog, okruglog stola vlasti i opozicije, uoči prvih višestranačkih izbora, 1991. godine, na temu izbornih uslova. Taj dijalog vodio se u Vladi Srbije, a predvodio ga Dušan Mihajlović, tadašnji potpredsednik vlade, posle ministar unutrašnjih poslova i vrlo uticajan političar na tokove koji su se dešavali. Atmosfera koja je vladala za tim prvi okruglim stolom mogla bi se opisati rečima – demokratija na silu.

Učesnici su se trudili da budu fini, i, naravno, demokratski potkovani, da bi izbori bili pod uslovima koji podrazumeva sav demokratski svet. Uprkos nadi da će sve biti kako treba, ubrzo je uvedena predizborna priča – da li izbori ili ustav. Ta priča je vodila odlaganju izbora i bacanje teme u jedno drugo polje, u polje Kosova, koje je dominiralo i dominira i dan danas našom političkom scenom. Taj okrugli sto je bio pokušaj uspostavljanja demokratskog procesa ali ništa nije išlo njemu u prilog. Demokratija je bila ugrožena pitanjem – šta ćemo sa Kosovom – kaže za Danas Lila Radonjić, urednica nezavisne TV produkcije Mreža i profesorka TV novinarstva na FPN.

Govoreći o aktuelnom dijalogu vlasti i opozicije, 30 godina posle jednog takvog prvog pokušaja uspostavljanja fer i demokratskih izbornih uslova, uoči njihovog održavanja, sagovornica našeg lista navodi zanimljivu paralelu sa periodom od pre decenije.

– Druga prepreka tada bila je dilema – da li da se stranci mešaju u izborni proces u našoj zemlji. To pitanje je postavljeno na referendumu. Neviđena kampanja se vodila i naravno da je narod rekao da neće strance u tom procesu. Danas se dešava da stranci dominantno učestvuju, a da građani skoro da pojma nemaju o čemu se u tom dijalogu vlasti i opozicije raspravlja – kaže Lila Radonjić.

Zato ni danas ne verujem u demokratske izbore u Srbiji, napominje ona, jer, kako ističe, uslovi za izbore su neprihvatljivi.

– Pogotovo kada je reč o medijima, koji su lošiji nego početkom devedesetih. Tada je bar bilo nekih slobodnih medija, Naša borba, Studio B… Danas imate sramotnu medijsku scenu koja se neće promeniti bez pobune novinara. Dužnost medija je da se saberu, skupe i vide u kom pravcu to ide. A ide u katastrofu, koja je teško ispravljiva, kada za to bude došlo vreme. Pitanje okruglih stolova je davno završeno u demokratskim zemljama. Srbija je poslednja ušla u demokratski proces i izbore i biće poslednja u krugu zemalja koje demokratiju dograđuju a ne grade je ispočetka – zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, poslednja vest o aktuelnom dijalogu vlasti i opozicije, vezana je za medije, odnosno zahtev opozicije da javni servisi otvore prostor za kritičko mišljenje u svim informativnim emisijama, kao i u svim dnevnicima. Javni servisi pak, prema našim saznanjima od izvora bliskih RTS i RTV, traže način da vanparlamentarne stranke budu više zastupljene u programu što, kako nam je rečeno, nikada nije bio slučaj niti je praksa javnih servisa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend