29. mar 2018.

Manje nepravilnosti u konkursima za 2018. godinu, najčešće zastareli kriterijumi i projektni obrasci

Do kraja marta ove godine 80 od 166 lokalnih samouprava raspisalo je konkurse za projektno sufinansiranje medijskih projekata za 2018. godinu, pokazuje istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je za ovu godinu osam konkursa, a Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama četiri.

Prema UNS-ovim podacima, tri lokalne samouprave (Vrnjačka Banja, Brus, Pirot) su u konkursu objavile kriterijume koji nisu u skladu sa Pravilnikom Ministarstva kulture i informisanja o sufinansiranju medijskih projekata.

Tri lokalne samouprave uz konkurs nisu objavile ili su objavile stare, odnosno obrasce za prijavu na konkurs iz prethodnih godina (Knjaževac, Topola, Rekovac).

U jednoj lokalnoj samoupravi (Petrovac na Mlavi) u konkursu nije naveden najviši i najniži iznos koji može biti dodeljen po projektu.

Istraživanje UNS-a pokazalo je da u prva tri meseca u ovoj godini ima manje nepravilnosti u konkursima lokalnih samouprava. Nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres), sve lokalne samouprave uskladile su konkurse sa propisima.

Opštine Dimitrovgrad, Odžaci i Titel dva puta su za ovu godinu raspisale konkurse. Naime, ove lokalne samouprave prvobitne konkurse su poništile i naknadno raspisale nove.

Medijski konkursi u 2017. godini

Prema UNS-ovoj evidenciji, u 2017. godini raspisano je ukupno 154 konkursa za projektno sufinansiranje medijskih projekta.

Ministarstvo kulture i informisanja u martu prošle godine raspisalo je sedam konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, dok je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje u 2017. godini raspisao konkurse u dve navrata, u martu četiri i u julu još dva.

Prema UNS-ovim podacima, u prošloj godini, od ukupnog broja raspisanih konkursa u opštinama i gradovima, u trenutku objavljivanja, njih 48 nije bilo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

U devet lokalnih samouprava, zbog odbijanja nadležnih da konkurse usklade sa Zakonom i Pravilnikom, Koalicija nije predložila kandidate za članove komisija za ocenjivanje projekata.

Kao najčešća nepravilnost u raspisivanju prošlogodišnjih konkursa UNS je zabeležio  neopredeljnost najvišeg i najnižeg iznosa koji se može dodeliti po projektu.

UNS je zabeležio da u oko 20 konkursa u 2017. godini nisu navedeni ovi iznosi.

Izdvajanje iz budžeta lokalnih samouprava za medijske projekte u 2017. godini

Prema podacima koje je Ministarstvo kulture i informisanje prikupilo u 2017. godini, 120 lokalnih samouprava je iz budžeta izdvojilo manje od jedan odsto za Konkurse za projektno sufinansiranje medijskih projekta, dok je u 18 lokalnih samouprava izdvojeno od 1 do dva odsto iz budžeta. Kovačica i Novi Pazar su jedine lokalne samouprave koje su za konkurse u 2017. godini izdvojile više od dva odsto iz budžeta (2,10%, odnosno 2,81%), zabeležilo je ovo Ministarstvo.

Opštine Gadžin Han, Kostolac, Rekovac i Smederevska Palanka odgovorile su Ministarstvu kulture i informisanja da za projektno sufinansiranje medija nisu planirali sredstva, dok iz Požarevca, Arilja, Žitorađe, Ćićevca i Priboja nisu odgovorili ovom Ministarstvu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend