23. feb 2020.

Manojlović: REM ne reaguje na nasilje i maltretiranje, i time postaje saučesnik

Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti (UZUZ) održalo je ispred Narodne skupštine performans "Tražimo odgovore od Maje Gojković" kojim se od predsednice Skupštine zahtevano da kaže šta se dešava sa predlogom zakona za ograničavanje rijaliti programa.

„Ovaj predlog je podržan sa 42.852 potpisa građana. Prema Ustavu, ukoliko 30.000 građana predloži neki propis, Narodna skupština mora o njemu da odlučuje kao o predlogu zakona. Time što Skupština ne odlučuje o ovom predlogu krši se Ustav“, rekao je predstavnik UZUZ Savo Manojlović.

On je podsetio da su u rijaliti programima koji se emituju u Srbiji viđene scene nasilja i protivpravnog zadržavanja, kao i maltretiranje i nanošenje telesnih povreda učesnicima.

„Na sve to Regulatorno telo za elektronske medije nije reagovalo, čime je postalo saučesnik“, rekao je
Manojlović.

Student Pravnog fakulteta Nikola Arsenić kaže da je inicijativu podržao zbog toga da bi bio promenjen potojeći Zakon o elektronskim medijima.

„Želimo da se reguliše to što se u rijaliti programima nasilje ističe u prvi plan i što je nasilje nad ženama postala primarna vrednost. Borimo se za naše vršnjake koji u velikom broju napuštaju Srbiju. Ovde smo i zbog Nikole Tesle i budućih Pupina i Andrića, a ne zbog Mikija iz Kupinova ili kako se već zove“, rekao je Arsenić.

Studentkinja Pravnog fakulteta Kristina Urošević naglasila je da podržava donošenje zakona o ograničavanju rijaliti programa jer želi da se stane na put pogrešnom sistemu vrednosti.

„Želimo da znamo da li će Maja Gojković uslišiti zahtev više od 40.000 građana i maldih ljudi koji su prošlog juna sedam dana po 12 sati sakupljali potpise“, rekla je Urošević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend