23. avg 2017.

Mekalister: Mediji elementarni za funkcionalnu demokratiju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je poslednjih godina vidljiv napredak Srbije na putu ka EU, ali da ima i dosta toga da se uradi posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, kao i da medijske slobode imaju veoma veliku vrednost jer su mediji elementarni za funkcionalnu demokratiju.

„Koliko god da hvalim Srbiju za dosadašnje uspehe, uvek ukazujem a to se detaljno vidi u mojim izveštajima da još uvek mnogo ima da se radi. Posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, daljih neophodnih reformi, a ukazujem i da medijske slobode imaju veoma veliku vrednost, da su potpuno nezavisni mediji deo jedne evropske demokratije. U Nemačkoj se ne nazivaju mediji uzaludno četvrtom granom vlasti. Oni su elementarni za funkcionalnu demokratiju“, rekao je Mekalister u intervjuu za Dojče vele.

Na pitanje da prokomentariše susret sa proevropski orijentisanom opozicijom u Beogradu, planiran za 24. avgust, Mekalister je kazao da je kao izvestilac Evropskog parlamenta neutralan kada se radi o srpskoj unutrašnjoj politici.

„Podrazumeva se da je moj zadatak da se srećem sa predstavnicima vlasti, kao i opozicije. To sam i do sada tako radio. Posebno je za mene, kao parlamentarca, važno da osim predstavnika Vlade sretnem i poslanike pa ću ovaj put, prema programu, sresti i članove skupštinskog Odbora za evropske integracije, zatim različite predstavnike opozicije kao i predstavnike civilnog društva“, naveo je on.

Komentarišući to što su lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić otkazali susret sa njim Mekalister je rekao da ima razumevanja za problem sa terminima.

„Evropska delegacija u Beogradu je izradila program putovanja na moju molbu, a izrazio sam želju da sretnem što više predstavnika opozicionih partija. Radujem se što se sastanak održava, a imam razumevanja za problem sa terminima. Svako ko se bavi politikom zna da svi imaju brojne obaveze. Više puta sam sreo gospodina Jankovića, još dok je bio ombudsman, kao i gospodina Jeremića“, naveo je on.

Mekalister je ocenio i da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preuzeo inicijativu da otpočne dijalog u Srbiji o odnosima sa Kosovom.

„Odnosi Srbije i Kosova moraju biti dalje normalizovani. Tome služi dijalog koji moderira Evropska unija. Tu ima izvesnih napredaka, ali ni izbliza onakvih kakvim smo se nadali. Važno je da se konkretno sprovedu one tačke o kojima već postoji dogovor“, kazao je Mekalister.

Na pitanje da li je paradoksalno da Vučić poziva na dijalog, a istovremeno Srpska napredne stranka čiji je šef „psuje i kune svakog ko nešto kaže“, Meklister je rekao da je dobro što je Vučić najavio taj dijalog i što najavljuje da u njemu treba da učestvuju predstavnici iz politike, civilnog društva, drugih institucija.

„Ja doduše svakodnevno pratim sažetke iz srpskih dnevnih novina u engleskom prevodu, ali ne mogu da pratim sve detalje srpske politike ko koga kada kritikuje. Moj utisak je da se generalno u srpskoj politici verbalno žustro nastupa. Ali to nije ograničeno samo na Srbiju već, čini mi se, karakteriše političku kulturu u tom delu Evrope“, rekao je Mekalister.

Prema njegovim rečima, kada se dijalog pokrene pre svega je važno da on ima otvoren ishod.

„Mislim da predsednik želi da proveri da li postoji konsenzus za suštinske napretke u ovoj, za Srbiju tako važnoj, temi. I predsednik Vučić zna da poglavlje 35 ima veliku važnost u sklopu pristupnih pregovora“, naveo je Mekalister.

On je rekao da je Srbija na putu ka EU činila vidljive napretke poslednjih godina, što se vidi i po tome da je otvoreno 10 od 35 pregovaračkih poglavlja i da bi želeo da se ove godine otvore dodatna poglavlja.

„Moraju se ispuniti svi pravni, politički i privredni uslovi kako bi se postalo članica EU. Mora se zatvoriti svih 35 poglavlja dakle na kraju su svi preduslovi jednako važni. Pregovarački okvir sa Srbijom se međutim izričito koncentriše na poglavlja 23 i 24, kao i poboljšanje odnosa sa Kosovom u poglavlju 35 ta poglavlja su rano otvorena kako bi ostalo što više vremena za sprovodjenje neophodnih političkih odluka i donošenje zakona. Ta poglavlja će biti zatvorena na kraju razgovora“, kazao je Mekalister.

Na pitanje šta znači „poboljšanje odnosa sa Kosovom“ Mekalister je naveo da je u normalizaciji odnosa sa Kosovom važno da se nastavi dijalog dve strane.

„Nažalost trenutno nema napretka u dijalogu zbog nejasnog političkog stanja u Prištini. Dijalog, onako kako ga je formulisala EU, znači da obe strane, Srbija i Kosovo, mogu da idu evropskim putem bez da neka od strana blokira drugu u ovom napretku“, kazao je on.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend