10. nov 2017.

Han: Sloboda izražavanja ključna vrednost EU

Imajući u vidu nedostatak napretka u rešavanju slučajeva nasilja i zastrašivanja novinara, nastavljamo da pratimo situaciju, razgovaramo sa vlastima i insistiramo na tome da nema nekažnjivosti, rekao je Han.

Sloboda izražavanja je ključna vrednost Evropske unije (EU) i, kao takva, predstavlja kamen temeljac procesa proširenja, izjavio je danas u Tirani evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Otvarajući Medijske dane Zapadnog Balkana, Han je istakao da su jaki i nezavisni mediji predvodnici demokratske transformacije.

On je izrazio uverenje da će Medijski dani Zapadnog Balkana ohrabriti vece medijske slobode i doprineti stvaranju uslova za dinamično medijsko okruženje, sposobno da se suoči sa velikim izazovima u ovom sektoru.

Podrška i zaštita slobode medija je još važnija u situaciji da se uslovi za nezavisno i istraživačko novinarstvo drastično pogoršavaju širom sveta, ukazao je Han.

Prema njegovim rečima, EU je pogođena time, što je nedavno demonstrirano dramatičnim ubistvom novinarke sa Malte, Dafne Karuane Galicije.

Kada govorimo o medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija konstatno posmatra izazove i prepreke sa kojima se novinari suočavaju, obavljajući svoju profesiju, rekao je Han i predočio da se primedbe Komisije očitavaju u redovnim godišnjim izveštajima o državama.

Pominjući neke od nalaza, Han je naveo da se sa najvećom pažnjom i zabrinutošću prate slučajevi nasilja i zastrašivanja novinara.

Imajući u vidu nedostatak napretka u rešavanju tih slučajeva, nastavljamo da pratimo situaciju, razgovaramo sa vlastima i insistiramo na tome da nema nekažnjivosti, rekao je Han.

Primetili smo široku zloupotrebu tužbi za klevetu, kako bi se ometao rad novinara koji kritikuju i alarmirali smo svoje partnere na Zapadnom Balkanu zbog lošeg funkcionisanja medija, ukazao je Han, ali i zbog reklamnog tržišta kojim se podriva nezavisnost u izveštavanju.

Prisutno je i nedozvoljeno korišćenje javnih sredstava u medijima, čime se stvara politička pristrasnost, predočio je Han.

Skrenuli smo i na to pažnju, rekao je Han, koji smatra da su politički lideri u državama kandidatima i onim državama koje pregovaraju o članstvu odgovorni da garantuju slobodu medija, uključujući bezbednost i pristojne uslove za život novinara.

Han je naglasio da je sloboda medija važan indikator funkcionisanja vladavine prava, kada se posmatra iz perspektive pristupanja EU, i da se to pitanje redovno razmatra u kontaktima evropskim zvaničnika sa relevantnim autoritetima.

Kritičko izveštavanje je ključno za demokratiju, medije i nezamenljiv je elemenat sistema koji funkcioniše po principu provere.

Ali ova važna funkcija trebalo bi da se obavlja odgovorno, sa konstruktivnom kritikom, na osnovu dobro istraženih argumenata i izbegavanjem ličnih napada, naglasio je Han. Nama je lakše da branimo kritičko novinarstvo koje poštuje profesionalne standarde i, što je još važnije, ima javni kredibilitet, objasnio je Han.

On misli da je pravo pitanje šta mi svi zajedno, politički predstavnici na Zapadnom Balkanu, učesnici, poslovni ljudi, EU i sami mediji možemo da učinimo da popravimo situaciju.

Medijski dani koje smo pokrenuli danas, smatra Han, trebalo bi da budu dodatni doprinos konkretnom poboljšanju radne atmosfere za medije na Zapadnom Balkanu.

Osim pitanja, kao što su sloboda medija, pomirenje, na konferenciji će prvi put teme biti i ekonomski aspekti i pitanja kako se brzo prilagoditi promeni matrice proizvodnje i konzumiranja medijskih sadržaja, najavio je Han.

Prekarna ekonomska situacija medijskih kuća je globalni fenomen, primetio je Han, ali mnogo više pogađa slabije razvijena medijska tržišta zemlja u tranziciji, poput onih na Zapadnom Balkanu.

Prihodi od reklama, glavni izvor finansiranja profesionalnog novinarstva, dramatično su pali, a oglašivači su dodatno prebacili svoje poslove na društvene mreže i onlajn platforme, napomenuo je Han.

Profesionalno novinarstvo se, takođe, prema oceni Hana, suočava sa nemilosrdnim takmičenjem sa proizvođačima lažnih vesti, zanemarujući sve standarde kvaliteta i autentičnosti informacija.

Sloboda medija i unapređenje ekonomske situacije, odnosno konkurentnost medijskih preduzeća, idu ruku pod ruku. Kreativnost i spremnost na angažovanje u novim poslovnim modelima su neophodni, kao stalna i hrabra odbrana slobode medija i prava na kritičko izveštavanje, rekao je Han.

On je istakao da je i ova konferencija pokrenuta da bi se povela sveobuhvatna diskusija o tome kako profesionalno novinarstvo na Zapadnom Balkanu vratiti na pravi put.

Han je naglasio da je u regionu još jedna tema blisko povezana sa aktuelnom medijskom scenom, a to je tabloidizacija mejnstrim medija.

Tabloidizacija mejnstrim medija stvara je plodno tlo za brzo širenje radikalnih i netolerantnih stavova unutar društva. Čvrsto verujem da na Zapadnom Balkanu postoji mnogobrojna publika za medijske proizvode koji, nažalost, idu ka vrlo pojednostavljenom „crno-belom“ pristupu, rekao je Han.

Pozivam vas da obratite pažnju na to kako promovisate kvalitetno novinarstvo, poručio je Han i podsetio da će medijska i digitalna pismenost biti ključna tema radionica ove konferencije.

Evropska komisija nastaviće da pomaže unapređenje medijskog okruženja kroz konstantan monitoring i programe podrške, najavio je Han, ali je napomenuo da i sami mediji moraju da urade svoj deo posla i budu spremni za promene.

Medijski dani Zapadnog Balkana, koje smo danas pokrenuli, trebalo bi da otvore nove perspektive i prostor za ramenu iskustava i ekspertiza, ohrabre prekograničnu saradnju medijskih sektora i neguju inovacije, zaključio je Han.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend