04. jul 2017.

Ministarstvo ćuti o radnoj grupi i medijskoj strategiji

Više od mesec dana Ministarstvo informisanja odbija Cenzolovci da odgovori na pitanja o radnoj grupi za izradu nove medijske strategije. Nakon tri mejla, doskorašnji državni sekretar Nino Brajović novinarku zamolio za "malo strpljenja" i obećao odgovore do ponedeljka, ali odgovora i dalje nema, tako da javnost još uvek ne zna šta koči formiranje tela koje treba da donese jedan od najvažnijih dokumenata za medije.

Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Uprkos tome što ovaj proces prate brojne kontroverze, i što je rok za donošenje nove medijske strategije nekoliko puta pomeran, ni državni sekretar Brajović niti bilo ko drugi iz Ministarstva ne želi da razgovara o tome.

Prvi put su Brajoviću pitanja upućena 1. juna, da bi 21. juna bio poslat isti mejl kako njemu tako i kabinetu ministra informisanja, a poslednji put je mejl prosleđen istim adresama u Ministarstvu 28. juna.

Nakon toga je Brajović pozvao novinarku, objasnio da je iz privatnih razloga bio odsutan više dana iz Ministarstva, a da niko osim njega nije mogao da odgovori. Obećao je odgovore do ponedeljka, ali oni ni tada nisu stigli.

Javnosti tako i dalje ostaje nepoznato ne samo šta se dešava sa radnom grupom i šta koči njeno formiranje nekoliko meseci, već ni koliko će članova ona imati, predstavnici kojih profesija će sedeti u njoj, ko je sve dosad kandidovan, da li je Ministarstvo odlučivalo o kandidatima i na osnovu kojih kriterijuma se biraju oni koji treba da napišu jedan od najvažnijih strateških dokumenata kada je reč o državnoj politici prema medijima.

Poslednje informacije koje je javnost imala prilike da čuje o medijskoj strategiji bila je izjava ministra Vladana Vukosavljevića o tome da je pred Ministarstvom „težak posao“ i da će strategija biti doneta do kraja godine.

Pre toga je njegov pomoćnik Miloš Janković rekao da će nakon formiranja Vlade „krajem juna, početkom jula“ biti obelodanjeno koga je Ministarstvo odabralo za radnu grupu koja će tokom leta raditi na ovom dokumentu.

Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a, kaže da ni deo Medijske koalicije ne zna dokle se zvanično stiglo sa formiranjem radne grupe, te da i dalje čekaju informacije iz Ministarstva.

„Mi smo poslali predlog ispred više članica Medijske koalicije da u radnoj grupi bude Tamara Skrozza, i dalje čekamo odluku Ministarstva. Pomoćnik ministra Janković je najavio formiranje radne grupe za kraj juna ili početak jula, sačekaćemo još neki dan, a onda ćemo pristupiti alternativnim rešenjima“, rekao je Lekić, ne želeći da precizira o kojim se alternativnim rešenjima radi.

Skrozza: Navikli smo na netransparentnost

Novinarka Tamara Skrozza, koju je deo Medijske koalicije kandidovao za članstvo u radnoj grupi, kaže da apsolutno ništa ne zna o tome dokle se stiglo sa ovim procesom.

„Znam onoliko koliko i najšira javnost, ne znam ni kada će se odlučivati, niko me iz Ministarstva nije zvao, u ovom trenutku ne znam ni da li je moja kandidatura prihvaćena i da li moje ime ide na Vladu, da li je neko o tome odlučivao“, kaže ona.

Skrozza dodaje da već mesecima ni o čemu ništa ne znamo, „pa na jednu njihovu informaciju iz Ministarstva, u javnosti dobijemo pet koje tu njihovu informaciju demantuju“.

„Ne mogu da kažem da tu postoji nekakva transparentnost. Mi poslednjih nekoliko godina i nismo naviknuti na neku transparentnost u Ministarstvu kulture i informisanja, tako da ovo nije nikakva nova situacija. Jedino mi je zaista čudno što lično ja nemam nikakvu informaciju“, zaključuje Skrozza.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend