31. mar 2017.

Lekić: Neko laže – ili Ministarstvo ili državni sekretar Brajović

Dok Ministarstvo kulture i informisanja navodi da još uvek nema radne grupe za izradu nove medijske strategije, predsednik NUNS-a Slaviša Lekić tvrdi da je državni sekretar Nino Brajović na jednom sastanku rekao ne samo da je radna grupa formirana već je i nabrojao imena ljudi koji sede u njoj. Brajović ćuti.

Medijska politika ispod žita? foto: Perica Gunjić/ Cenzolovka

Medijska politika ispod žita? foto: Perica Gunjić/ Cenzolovka

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Press) saopštila je da Ministarstvo informisanja u tajnosti priprema izmenu medijskih zakona, ali da se ne zna zvanično ko su članovi radne grupe i na osnovu kojih kriterijuma su odabrani.

S njima se, kažu u Koaliciji, niko nije konsultovao, niti su o bilo čemu obavešteni.

„Prema našim saznanjima, pojavljuju se neke verzije zakona, a niko nije znao ni da će biti izmenjeni, a paralelno se radi na usvajanju medijske strategije, što nije logično, jer prvo treba da se donese strategija, pa onda da se donesu zakoni. Ono što nas brine jeste to što se netransparentnost odnosi na zakonska rešenja sa kojima se mi ne bismo složili“, navodi Nedim Sejdinović iz NDNV-a.

Iz Ministarstva su naveli da koalicija „zlonamerno tumači njihove aktivnosti“, o kojima su „predstavnici većine udruženja koja sada iznose optužbe obaveštavani na sastancima u Ministarstvu“.

„Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja su više puta javno iznosili inicijative za neophodne izmene medijskih zakona koje treba da poboljšaju položaj novinara i medija i reše statuse Tanjuga, Politike i Večernjih novosti. Takođe, Ministarstvo je najavilo donošenje nove medijske strategije, za čiju izradu radna grupa još nije formirana“, saopšteno je iz Ministarstva.

Reagujući na ovo saopštenje, predsednik NUNS-a Slaviša Lekić je rekao da neko ne govori istinu: ili Ministarstvo ili državni sekretar u Ministarstvu Nino Brajović.

Kako tvrdi, Brajović je 15. marta na sastanku Konvent grupe za poglavlje 10, kojem su između ostalih prisustvovali i predstavnici medijskih udruženja, rekao da je izmenjen Pravilnik o projektnom sufinansiranju medijskih proizvoda od javnog interesa, da je napravljen predlog izmena Zakona o elektronskim medijima, da su pripremljena dva nacrta zakona o Tanjugu, po kojima bi, kaže Lekić, Tanjug trebalo da postane d.o.o. ili akcionarsko društvo.

„Brajović na sastanku između ostalog navodi i da je Ministarstvo formiralo tim za medijsku strategiju u koji su uključeni Stanko Crnobrnja, Irini Reljin iz Ministarstva telekomunikacija, Dalila Ljubičić iz Asocijacije medija, Maja Raković ispred RAB-a, Ljiljana Smajlović ‘kao predstavnik novinarskih udruženja’, pominjući još nekoliko imena“, navodi Lekić.

Lekić, kao i pojedini novinari iz Koalicije, tvrdi da se s njima niko nije konsultovao ni oko čega, a naročito ne oko toga da ispred udruženja kandiduju Ljiljanu Smajlović.

„Nije sporna Ljiljana Smajlović, iako već u maju neće biti predsednica UNS-a, ona spada u pet osoba koje verovatno najbolje poznaju medijsku situaciju u Srbiji. Sporan je način selekcije – medijska i novinarska udruženja jednostavno nisu konsultovana. Ministarstvo tvrdi da jesu. Neka navedu koja“, poziva Lekić.

Državni sekretar za medije u Ministarstvu informisanja i donedavni generalni sekretar UNS-a Nino Brajović nije odgovorio na pozive Cenzolovke, ni na SMS, kao ni na mejl sa pitanjima, koji mu je poslat tokom jučerašnjeg dana.

On je, inače, ranije najavio da će radna grupa za izradu nove medijske strategije biti formirana do kraja februara, a da će strategija biti doneta do sredine godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend