31. mar 2017.

NUNS i NDNV: Da li će međunarodna zajednica reagovati na jezivu zloupotrebu medija u Srbiji?

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od zajednice demokratskih zemalja i međunarodnih organizacija da se izjasne o stravičnoj zloupotrebi medija u Srbiji od strane vlasti, koja je vrhunac dosegla tokom predizborne kampanje.

ndnv-nuns_660x330Sva istraživanja i analize predizborne i generalno medijske scene pokazuju da (skoro svi) mediji u Srbiji ne samo da nisu slobodni, ne samo da su instrumentarijum u rukama vlasti, ne samo da drastično krše sve profesionalne i etičke norme, ne samo da su u lancu korupcije, već i predstavljaju izuzetno opasnu društvenu i političku pojavu koja može dovesti do veoma ozbiljnih društvenih turbulencija, pa čak i ratnih sukoba.

Ćutanje međunarodne zajednice o gušenju i zloupotrebi medija i uzurpaciji svih demokratskih institucija može da se shvati kao podrška stvaranju otvorene diktature, koja nema nikakve veze sa evropskim vrednostina.

NUNS i NDNV čvrsto veruju da građani Srbije imaju pravo da žive u demokratskoj državi sa slobodnim medijima, kao i da se za to pravo moraju pre svega sami izboriti, ali je i uloga međunarodne zajednice u svemu tome izuzetno važna.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend