14. feb 2020.

NDNV: Proces predlagnja i izbora čanova REM-a protivan interesima javnosti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) skreće pažnju javnosti da ova esnafska organizacija nije  učestvovala u izboru člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kojeg su imala pravo da predlože udruženja novinara, jer taj proces smatra nelegitimnim i protivnim interesu javnosti.

„Ostavke prethodnih članova REM-a u sklopu političkih dogovora oko poboljšanja izbornih uslova ne doprinose nezavisnosti tog regulatornog tela, već naprotiv, samo potvrđuju da je ono pod velikim političkim uticajem“, kaže se u saopštenju NDNV-a, u kome se ističe da ovo udruženje nije htelo da učestvuje i da kandidati novinarskih udruženja predloženi bez konsultacija sa NDNV-om i nemaju njihovu podršku.

NDNV je posebno zabrinut zbog informacija o „džentlmenskom dogovoru“ postignutom na sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine, prema kojem bi u ovom sazivu REM-a kandidat bio iz novinarskih udruženja, a u sledećem iz elektronskih medija.

„Upozoravamo da udruženja koja su postigla takav dogovor nemaju mandat da pregovaraju u ime čitave medijske zajednice“, kaže se u saošštenju i podseća da je nedavno usvojenom strategijom javnog informisanja predviđeno da se, nakon izmena Zakona o elektronskim medijima, ponovo biraju svi članovi REM-a, te daje podršku ubrzanom radu na izmenama ovog zakona kako bi se REM-u obezbedili mehanizmi koji će garantovati njegovu nezavisnost.

NDNV će učestvovati u procesu predlaganja članova REM-a po novom zakonu, ukoliko budu prihvaćena takva rešenja. Ovo udruženje očekuje od medijske zajednice i svih građana da ne pristaju na rešenja kojima se obezbeđuje tek privid zakonitosti, sa krajnjim ciljem da se namire nečiji politički ili ekonomski interesi, protivni interesima javnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend