11. mar 2021.

Ne sramotite sebe i ne brukajte Kraljevo!

Pismo članovima Gradskog veća Grada Kraljeva

Gospodo većnici,

Dobili smo,po ustaljenoj proceduri,poziv i Dnevni red za 23-u vanrednu sednicu Gradskog veća koja će se održati u petak 12.marta 2021 godine.

Ne zamerite što nam je od 29 tačaka predloženog dnevnog reda pažnju privukla šesta: Razmatranje Predloga rešenja o obrazovanju i imenovanju članova Komisije za ocenjivanje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva u 2021 godini.

U materijalu za sednicu organ Gradske uprave , Odeljenje za društvene delatnosti vam predlaže da u Komisiju za ocenjivanje medijskih projekata izaberete: izvesnog Đorđa Kovačevića iz Kruševca, koji se za članstvo u komisiji prijavio sam , izvesnog Ivicu Dimitrijevića iz Vranja koga u komisiju predlaže Profesionalno udruženje novinara Srbije(PROUNS) iz Niša i izvesnu Biljanu Ljubisavljević ,takođe iz Niša koju je predložilo Društvo novinara iz Niša.

Pre nego svojom slobodnom voljom i mirne savesti donesete odluku želim da vas kao neko ko se bavi medijima više od tri decenije na nešto podsetim a i da nešto predložim. Ako smem i ako ne zamerate?

Hajdemo na podsetnik najpre: Kraljevo je Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji dalo neviđenu plejadu novinarskih imena od koji će neka biti pamćena dok bude pisane reči.

Znate li gospodo Gradski većnici da su naši sugrađani bili: jedan Stanislav Staša Marinković, urednik Borbe i Naše Borbe, predsednik Udruženja novinara Srbije od 83-85, jedan Mirko Đekić urednik NIN-a od 82 do 87, jedan Jovan Arežina urednik II programa Radio Beograda i v.d.urednika Radio Beograd, jedan Radisav Bata Gvozdenović,legendarni urednik sportske rubrike Večernjih novosti, jedan Petra Coka Lazović,urednik sportske rubrike Televizije Beograd, jedan Vladimir Maravić – Fleger urednik Ibarskih novosti s početka šezdesetih godina prošlog veka, jedan Mija Sarić, urednik kulturne rubrike u tim istim Ibarskim novostima, glumac i režiser Kraljevačkog pozorišta, jedan Dragan Ilić-Niški,novinar Ibarskih novosti, pesnik i urednik „Oktobra“ , jedan Miša Marić, novinar i glumac Kraljevačkog pozorišta ,jedan Bogdan Mrvoš,novinar Ibarskih novosti,književnik i publicista urednik časopisa Oktobar i kulturne rubrike „Borbe“ ,jedan Milomir Kragović, urednik Omladinskih novina, Borbe, Osmice, kulturne rubrike Večernjih novosti, jedan Voja Blagojević dopisnik Politike,globtroter i vrhunski sportski pilot, jedan Milan Glišović –Gliša, dopisnik Večernjih novosti , prvi urednik dopisništva RTS iz Kraljeva i utemeljivač „Dana Jelene Anžujske“ i Društva Srpsko-Francuskog prijateljstva….

Jeste li gospodo Gradski većnici ikad čuli ili pročital nešto od Borka Gvozdenovića, dopisnika Politike iz Moskve i Pekinga, Dragana Bisenića, novinara NON-a, Naše Borbe ,Danas-a i nekadašnjeg ambasadora Srbije u Egiptu i Omanu, Slobodana Arežine, prvog urednika emisije „Ovo je Srbija“ RTS-a,urednika Radio TelevizijeVojvodina, Jelene Petrović, dobitnice“Svetozara Markovića“, najveće novinarske nagrade nekadašnje Jugoslavije,….i još desetine i desetine imena iz plejade vrsnih novinara u redakcijama pisanih i elektronskih medija širom nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije ?

Zarad ovih pomenutih i mnogih drugih nepomenutih novinarskih imena iz Kraljeva najljubaznije vas molim da svojom odlukom o izboru članova Komisije za ocenjivanje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva u 2021 godini ne sramotite sebe i ne brukate Kraljevo.

Izaberite bar nekog iz Kraljeva u pomenutu komisiju!

PS: Ako ,iz bilo kog razloga,ne verujete u validnost ovog spiska i vrednosti novinara iz Kraljeva možda bi trebalo da se konsultujete i unutar stožerne stranke vladajuće koalicije. Za takve konsultacije predlažem vam Mariju Obradović,recimo, koja je ,svojevremeno radila u „Ibarskim novostima“ i Televiziji Kraljevo ili Gorana Vesića, koji je svoju praksu kao đak novinarskog odeljenja u Kraljevačkoj Gimnaziji obavljao u tim istim „Ibarskim novostima“. Ako su oni daleko ili previše zauzeti priupitajte za mišljenje bar Miloša Milišića, aktuelnog pomoćnika gradonačelnika za kulturu koji je i sam bio novinar.

Zoran Nikolić-novinar, ako to ,za sebe, smem da kažem!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend