09. mar 2020.

Kad „medijski eksperti“ unapređuju javno informisanje u Kraljevu

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva je krajem prošle godine, najavljujući budžet grada za 2020. godinu i hvaleći njegovu konzistentnost i veća izdvajanja za pojedine oblasti kao primer naveo i 23.000.000 dinara izdvojenih za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva.

I zaista to je iznos veći za 3.000.000 dinara u odnosu na predhodnu godinu.

Medijskim poslenicima nije predstavljalo iznenađenje ni „prevremeno“ raspisivanje Javnog poziva grada Kraljeva za sufinasiranje medijskih sadržaja, krajem januara 2020 godine, jer je to mesec dana ranije, već učinilo nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Znalo se i zna se, ovo je izborna godina i to je, van svake sumnje imalo uticaja kako na veća izdvajanja iz javnih prihoda za sufinasiranje medija na svim nivoima tako i na „prevremeno“ raspisivanje javnih poziva.

Oni sa više iskustva i dužim pamćenjem znali su da će saopštavanje reultata konkursa po raspisanim javnim pozivima uslediti tek po zvaničnom raspisivanju izbora.

I, eto dočekali smo i sve te datume pa će tako članovi Gradskog veća grada Kraljeva imati pred sobom, u ponedeljak 9.marta, predlog Komisije „eksperata“ koju su sami izabrali.

Tim „eksperata“ u sastavu Đorđe Kovačević iz Kruševca, predstavnik Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) , Nenad Savić iz Vranja , koji je podneo samostalnu prijavu, Zdenka Kožik iz Stare Pazove, koju je predložio ComNet udruženje elektronskih medija Srbije, Aleksandra Krčmar iz Šida , koju je predložilo udruženje Nova mreža Srbije (NMS) i Zoran Panić iz Pirota (sam se prijavio za komisiju), koga je krajem januara izabralo Gradsko veće, predložilo je je, tom istom Gradskom Veću da se u ponedeljak 09.03.2020.godine opredeljinih 23.000.000 dinara za sufinasiranje medijskih projekata raspodeli tako da mediji iz Beograda, Užica, Čačka i Vrnajčke Banje dobiju 3.855.000 dinara ili 16,76 odsto ukupno opredeljenih sredstava za javno informisanje.

Za Radio-televiziju Kraljevo,glavnog, i neskrivenog , medijskog promotera SNS-a kao vodeće stranke u vladajućoj kolaiciji u Kraljevu, predloženo je direktno 10.023.777 dinara ili 44,5 odsto.

Ovom iznosu sa velikom verovatnoćom, treba dodati 2.977.000 dinara ili 12,94 odsto koji su predloženi za dva  producenta, učesnika na konkursu , koji su angažovani na ovoj televiziji.

U toj varijanti zaRadio televiziju Kraljevo je onda predloženo 13.000.777 dinara ili 57, 44 odsto . Još dve lokalne televizije MIX i TV Melos dobiće zajedno 4.500.000 dinara ili 19,56% . Pet ostalih lokalnih medija iz Kraljeva, dobiće 1.545.600 dinara ili 6,72% .

Bez novčane podrške u ovoj raspodeli ostaće devet lokalnih medija i producenata iz Kraljeva.

Kraljevo se, rekli smo već, voljom Gradsko veća opredlilo za gore navedene medijske „eksperte“, slično kao i još 109 drugih lokalnih samouprava u Srbiji.

Za 114 medijskih konkurs koji su ove godine raspisani na lokalu formirano 56 konkursnih komisija.

U njih pet trenutno se nalaze predstavnici Koalicije novinarskih i medijskih udruženja – Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Lokal Pres-a.

Novac iz javnih prihoda grada Kraljeva za ove namene se raspoređuje sa budžetske linije 13-Program razvoja kulture i informisanja a pozicija se zove: Ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Srećno nam bilo dragi Kraljevčani , i ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend