24. feb 2017.

Novac medijima bliskim vlasti

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović (NDNV) ocenio je večeras da način na koji vlast raspodeljuje novac medijima jasno pokazuje da je odlučila da potpuno obesmisli sistem konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja.

„Ne samo da se novac dodeljuje medijima bliskim vlasti, nego i medijima koji na najdrastičniji način krše etički kodeks i služe za progon političkih neistomišljenika“, rekao je Sejdinović i dodao da su najnoviji primeri takve raspodele sredstava zabeleženi u Somboru i Kikindi.

Kako javlja portal Autonomija, on je dodao da se budžetski novac dodeljuje potpuno nepoznatim medijskim kućama, što, kako je ocenio, može da ukazuje i na finansijski kriminal, zbog čega je neophodno da Državna revizorska institucija kontroliše taj proces.

„Građani treba da budu svesni da se njihov novac krčmi da bi mediji radili potpuno suprotno njihovim interesima”, upozorio je Sejdinović.

On je pozvao novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva da prate ovaj proces i da reaguju na mnogobrojne nepravilnosti.

Sejdinović je rekao da treba da se razmotri i mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv članova komisija koje donose takve odluke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend