06. feb 2017.

NUNS i NDVN: Moguća diskriminacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) traže od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da javno saopšti na osnovu izmene kog pravnog akta, televizije više neće imati ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje.

ndnv-nuns_660x330U saopštenju NUNS i NDNV smatraju da to rešenje nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji predviđa da se sredstva po konkursu dodeljuju „na osnovu principa o zaštiti konkurencije, bez diskriminacije“.

Posebno je opasno ako se ovaj izuzetak iskoristi da bi se većina novca dodelila onim medijskim kućama bliskim vlastima u kontekstu predizborne kampanje, ukazuje se u saopštenju.

Osim ove moguće diskriminacije, smatraju NUNS i NDNV, tokom celokupnog procesa ne smeju da postoje ni druge vrste diskriminacije, poput favorizovanja pojedinih medija.

Potrebno je obezbediti mehanizme koji će omogućiti da celokupan proces konkursnog sufinansiranja bude u potpunosti transparentan, da se novac građana dodeljuje za najkvalitetnije predloge projekata, da odluku o tome autonomno donose komisije sastavljene od istinski stručnih osoba koje nisu u sukobu interesa i koje će se voditi javnim interesom kao glavnim reperom, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da bi, u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, jedan od ključnih kriterijuma za dodelu sredstava trebalo da bude poštovanje profesionalnih i etičkih standarda profesije.

Oni mediji koji drastično i kontinuirano krše etičke i profesionalne standarde, služe kao propagandno političko sredstvo, nemaju šta da traže na konkursima za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja, ukazuju NUNS i NDNV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend