28. sep 2017.

NUNS i NDNV: Niški konkurs za medije realizovan po želji vlasti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštije protestuju zbog skandalozno sprovedenog konkursa Grada Niša za sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju. Više je nego očigledno da su bužetsku podršku, odnosno novac građana Niša, dobili prorežimski mediji koji o javnom interesu brinu koliko i rijaliti programi Parovi, Zadruga i Farma, kako je to potpuno opravdano ocenio niški City radio.

NUNS i NDNV ukazuju da i konkurs Niša potvrđuje da se u Srbiji trend finansiranja režimskih medija tako što se najdrastičnije zloupotrebljava zakonom propisana obaveza države na svim nivoima da sufinansira javni interes u javnom informisanju.

Istovremeno, upućujemo najoštriju kritiku članovima stručne komisije koja je “ocenjivala” medijske projekte na niškom konkursu a koja je radila je u sledećem sastavu: Zoran Veličković, na predlog Društva novinara Niša; Budimir Ničić, na predlog UNS-a; Ferenc Berček, na predlog RAB Srbija; Dušan Stojanović, medijski radnik i Vladimir Veljković, medijski radnik.

Kako su “ocenjivali” javni interes u medijskim sadržajima pokazuje rešenje o raspodeli sredstava koje je načelnik Uprave grada Ljubiša Janić doneo “na osnovu predloga Komisije i sopstvenog uvida u projekte”. Milionskim iznosima podržani su projekti nekoliko PR agencija bliskih porodici Radomirović koja poseduje većinu niških medija neskriveno bliskih vladajućoj partiji SNS.

Takođe, novcem građana Niša biće podržana TV Zona plus čiji je vlasnik Vladan Gašić, sin potpredsednika SNS i direktora BIA Bratislava Gašića.

Finansijsku podršku je dobila i Niška TV u suvlasništvu porodice Radomirović, kao i IN radio, u porodičnom vlasništvu Maje Rakovic, predsednice udruženja RAB, koja rukovodi i Naxi mrežom. Zanimljivo je to što je njen zamenik Ferenc Berček, ujedno i član Naxi mreže, bio član konkursne komisije Niša. Berček je poznat i po tome što je širom Vojvodine i Srbije jedan od najpoželjnijih članova opštinskih i gradskih konkursnih komisija koje, po pravilu, donose odluke slične skandaloznom rešenju o raspodeli Grada Niša.

S druge strane, “kriterijume” niške komisije nisu zadovoljili projekti uglednih i društveno odgovornih medija kao što su informativni portal Južne vesti, City radio i novinska agencija Beta.


Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad 28.09.2017.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend