09. apr 2017.

NUNS i NDNV: Nastavlja se finansiranje režimskih medija putem lokalnih konkursa

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da se nastavlja trend finansiranja režimskih medija, uključujući tu i zloglasni Informer, putem lokalnih konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja.

nuns ndnvNUNS i NDNV tvrde da odluku, koja je očigledno prethodno donesena u političkim krugovima, sprovode tzv. članovi stručnih komisija: u vojvođanskim lokalnim samoupravama u pitanju je organizovana grupa od desetak osoba koji u pojedinim lokalnim samoupravama dobijaju novac za svoje medije, a u drugim izigravaju „eksperte“ za procenu vrednosti projekata. I predložei su od fantomskih udruženja.

Udruženja naglašavaju da su u Subotici mediji u vlasništvu Vladana Stefanovića dobili više od 7,6 miliona dinara, a ovaj donedavno stručnoj javnosti nepoznati medijski radnik bio je član u komisijama u drugim lokalnim samouprava koje su donosile sporne odluke o finansiranju režimskih medija, uključujući i one koji drastično i svakodnevno krše profesionalne i etičke norme.

U radu „stručne“ komisije u Subotici učestvovao je i Vladimir Pavlović, koji se lažno predstavljao kao član Nezavisnog društva novinara Vojvodine iako je prethodno isključen iz ovog udruženja baš zbog učešća u radu drugih spornih komisija.

Firma Vladana Stefanovića, koji je poznat po bliskosti sa SNS-om, ali i učešću u privatizaciji medija, dobila je i 3,1 milion dinara iz budžeta Novog Bečeja, a ova lokalna samouprava je odlučila da novcem nagradi i zloglasni Informer, koji verovatno predstavlja najsramniji medijski projekat u istoriji ovih prostora, kaže se u saopštenju ova dva novinarska udruženja.

NUNS i NDNV podsećaju građane da je sistem finansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imao za cilj da se finansiraju medijski sadržaji koji su u interesu građana i koji bi trebalo da podstaknu kontrolnu ulogu medija u društvu, a nikako da se putem ovog mehanizma nagrađuju mediji koji u službi vlasti raspamećuju građane i dezinformišu ih.

1 komentar za: “NUNS i NDNV: Nastavlja se finansiranje režimskih medija putem lokalnih konkursa

  1. Anastasija

    Poštovani ne pominjete kako je finansiranje lokalnih medija urađeno u Šapcu. Skoro sva sredstva su dobili mediji koji nisu iz Šapca već iz Beograda i ne verujem da sunoni nakloneni vladi RS već obrnuto. Niste napisali kakve oni veze imaju sa građanima Šapca.

    10. апр 2017. at 07:39

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend