05. apr 2017.

NUNS i NDNV: Novac građana zloglasnom Informeru

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja potpuno obesmišljen činjenicom da se u praksi pretvorio u svoju suprotnost, odnosno u mehanizam za plaćanje medija bliskih vlasti i medija koji drastično i svakodnevno krše profesionalna i etička pravila.

Osim toga, postoje brojni dokazi da se na lokalnom nivou pretvorio i u organizovanu kriminalnu delatnost, gde lica povezana međusobno i sa Srpskom naprednom strankom, koji su pritom delegirani od režimskih medija i fantomskih udruženja – u pojedinim opštinama i gradovima raspoređuju novac građana, a u drugim ga dobijaju, a sve uz ozbiljna kršenja zakonskih i podzakonskih akata.

Najnoviji skandal se desio u Bačkom Petrovcu, gde je „stručna komisija“ dodelila 200.000 dinara zloglasnom listu Informer, koji je uz Srpski telegraf neslavni šampion u kršenju etičkog kodeksa, i to prema monitoringu Saveta za štampu. Podsećamo da je jedan od osnovnih kriterijuma za sufinansiranje javnog interesa u medijima upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a da je u pojedinim lokalnim samoupravama i Srpski telegraf dobijao novac na konkursima.

U Bačkom Petrovcu 1.000.000 dinara dobio je i portal blizak SNS-u, brif.rs, koji je registrovan pre nešto manje od tri meseca i koji je novac dobio i na konkursu u Sremskim Karlovcima.

Beograd-Novi Sad, 5. april 2017.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend