20. feb 2019.

NUNS pozvao novinare da se uključe u raspravu o nacrtu Medijske strategije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je novinare da se uključe u javnu raspravu o nacrtu Medijske strategije i podsetilo da se primedbe, predlozi i sugestije mogu dostaviti do 1. marta.

U narednih nekoliko dana smo u prilici da aktivno učestvujemo u javnim debatama i da pošaljemo naše predloge i komentare, pa vas pozivamo da se u što većem broju uključite u ovaj proces, kako bismo svi zajedno doprineli boljim uslovima rada u našoj profesiji, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi bilo dobro da se, pored prisustva javnim rasprava, ulože i pisane primedbe na nacrt Strategije, a predočeni su zajednički stavovi NUNS, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije onlajn medija, Lokal presa i ANEM-a.

Ta udruženja i organizacije zajedno su ocenili da su nedosledno sprovođenje rešenja iz prethodne Medijske strategije, kao i pogrešna primena i otvorena zloupotreba pojedinih odredbi, negativno uticali na slobodu izražavanja, medijski pluralizam i na pravo građana na nepristrasno informisanje. Udruženja su ocenila da je najvažniji cilj nove Medijske strategije stvaranje okvira za uspostavljanje medijskog pluralizma, kao klučnog preduslova za demokratski razvoj Srbije.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije duboko se protive rešenjima koja poništavaju suštinski stav o povlačenju države iz vlasništva u medijima, oko čega je postignut široki konsenzus u najvećem delu medijske zajednice još prilikom izradi prethodne Medijske strategije, dodaje se u zajedničkoj oceni.

Ocenjeno je i da se kroz Strategiju, ali i zakonsku regulativu, mora jasno definisati razlika izmedju državnog i javnog vlasništva u medijskom sektoru. Ističe se i da se država ni na koji rad ne sme mešati i ugrožavati samostalnost i nezavisnost samoregulatornih tela i da treba raditi na promociji rada Saveta za štampu i stimulisanju medija koji prihvataju samoregulaciju, ali se izražava i nezadovoljstvo radom Regulatornog tela za elektronske medije.

Zajednički stav je i da do 2023. treba unaprediti sistem projektnog sufinansiranja, „jer su nepravilnosti, nezakonitosti i zloupotreba raspodele sredstava kroz taj mehanizam glavni generatori degeneracije medijske scene, naročito na regionalnom i lokalnom nivou“. Novinarska udruženja i medijske asocijacije upozorile su da je medijsko tržište visoko koncentirsano, zbog čega je neophodno da Strategija pospeši razvoj medijskog pluralizma u sadržinskom smislu.

Udruženja se zalažu i za kreiranje unapređenog i ažuriranog Registra medija, koji treba da bude mesto na kojem bi se prikupljali podaci o državnom novcu i pomoći medijskom sektoru. U zajedničkim stavovima ukazano je i da su od 67 napada na novinare u poslednje dve godine rešena samo četiri slučaja i da Stetegija mora da predvidi prevenciju i reakciju u slučaju pretnji i napada na novinare.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend