13. jan 2017.

NUNS: Sufinansiranje medija u toku “sto dana Vlade”

Nezavisno udruženje novinara Srbije izradilo je priodični izveštaj o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog značaja, a povodom 100 dana rada Vlade Republike Srbije.

nuns-logoU izveštaju je dat osvrt na politički kontekst, kroz ključne teme na političkoj sceni u vezi sa medijskim sektorom i, posebno, sufinansiranjem projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Konstatovano je da je sufinansiranje medijskih projekata, praktično započeto u januaru 2015. godine, nastavljeno u periodu prvih sto dana nove Vlade RS sa istovetnim teškoćama, nepravilnostima i problemima.

S jedne strane, veliki broj lokalnih samouprava raspisuje i realizuje konkurse manje-više u skladu sa propisima. S druge strane, više od polovine konkursa sprovodi se netransparentno, izigravanjem propisa i korišćenjem normativnih praznina i nedorečenosti, ali i grubim, očiglednim kršenjem zakona, bez ikakvih posledica. Nastavlja se praksa samovolje i politički dirigovane raspodele javnog novca medijima bliskim vlastima. Najčešće nepravilnosti su netransparetnost konkursa, diskriminatorni konkursni kriterijumi i nezakonit način formiranja stručnih komisija za ocenjivanje medijskih projekata i nelegalno odlučivanje o raspodeli javnog novca za sufinansiranje.

Posledice su veoma ozbiljne: budžetsku podršku dobijaju mediji bliski vlastima na štetu medija opredeljnih za javni interes putem objektivnog, analitičkog i nepristrasnog informisanja građana. Zaključeno je da takav trend ozbiljno ugrožava smisao i svrsishodnost celog sistema sufinansiranja javnog interesa javnim sredstvima, odnosno novcem poreskih obveznika.

Izveštaj na kraju nudi preporuke za unapređenje normativnog okvira i procedura projektnog sufinansiranja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Izveštaj je izrađen u okviru projekta “Otvoreno o javnim politikama”, koji podržavaju USAID, Otvoreni parlament i Trag fondacija.

Celokupan izveštaj možete pogledati na linku: http://nuns.rs/about-nuns/publications/reports.html

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend