03. avg 2022.

Obradović o odluci REM: Jasna politička poruka, ali očekivana (VIDEO)

Novinar lista Danas Vukašin Obradović izjavio je u Danu uživo da je odluka REM o dodeli nacionalnih frekvencija istim televizijama "politička poruka", ali "poruka koja je očekivana i ne predstavlja nikakvo iznenađenje".

„Ja sam iznenađen činjenicom da su mnogi iznenađeni ako jesu, a vidim da mnogi i jesu, što su ove četiri televizije dobile frekvenciju. Zapravo tu nije bilo nikakvih i neće biti nikakvih iznenađenja. Moramo pogledati širi koncept, a kad kažem to mislim d aodnos vlasti, pre svega SNS, kad su u pitanju mediji i medijska slika. Taj koncept se zasniva na strogoj kontroli informisanja i ona će biti među poslednjih tvrđavama ove vlasti, koje će se Aleksandar Vučić odreći. Tako da za mene lično je poslata jasna politička poruka, ali poruka koja je očekivana i ne predstavlja nikakvo iznenađenje“, kaže Obradović.

Na pitanje može li da se očekuje promena vlasnika televizija koje su dobile nacionalnu frekvenciju, Obradović kaže da misli da može, ali „da će to sve biti u krugu porodice“.

„Moguće da su neki odigrali svoje uloge i da će doći do nekih smena, ali to neće imati nekog uticaja na promenu uređivačke politike tih kuća, niti će vlast to da dozvoli. I ako dođe do neke promene, ona će biti što se nas običnih građana tiče, sasvim fiktivna i nevažna“, kaže.

Jedini kriterijum koji je poštovan pri izboru nacionalnih emitera, kaže Obradović, je taj da su „privrženi aktuelnoj vlasti“.

„Tu nema mnogo priče o struci, profesiji, informisanju građana, ovde se javno vidi da iz svega onog što je prethodilo, što smo videli u prethodnih 10 godina, kako je tekla rasprava i same najave predsednice REM da se neće raspravljati o tome šta se dešavalo u prethodnom periodu, to je jedini kriterijum kojim se rukovodila većina u REM. Ja ću da podsetim da se recimo članom 467 Zakona o elektronskim medijima da je pružalac medijske usluge dužan da obezbedi slobodno, istinito, objektivno i blagovremeno informisanje“, kaže on.

Kako je rekao, „vidi da su velika očekivanja od obrazloženja REM“.

„Ja tu ništa ne očekujem da ćemo mi nešto saznati, neke kriterijume ili šta god. Ja očekujem pre svega gomilu eufemizama, tehničkih objašnjenja i zapravo ne očekujem nikakav odgovor na ključna pitanja – čime su ove televizije zapravo zaslužile nacionalnu pokrivenost, niti ih može biti. Jer ako pogledamo sve parametre, mislim da je potpuno jasno da ove televizije ni po kojim kriterijumima ne bi mogle da dobiju nacionalnu pokrivenost“, kaže on.

Kaže da strategiju razvoja medijskog tržišta imamo na papiru.

„Ali strategija koju jedino praktikuje i jedino sprovodi ova vlast je da se pod strogom kontrolom zadrže svi mediji, barem oni koji imaju uticaj ili veliku gledanost, čitanost, da se ostavi jedan mali prazan prostor, u kome će obitavati mediji poput onih koji nisu dobili frekvenciju, kako bi se stvarao privid nekog pluralizma. To je jedina strategija koja nažalost prolazi već godinama“, kaže Obradović.

Mišljenja je da za to „ima mnogo krivaca“.

„Čvrsto verujem da je Aleksandra Vučića previše čak i da petu frekvenciju sa svim svojim ograničenjima koja nameće dodeli nekoj od medijskih kuća koja će iskakati iz ovog jednoglasja, tako da sam skeptičan prema toj najavi, ne evrujem da će Srbija u budućnosti dobiti neku televiziju čiji će ego biti drugačiji“, kaže Obradović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend