21. okt 2020.

Odložena sednica REM-a jer novinari nisu mogli da prisustvuju

Većina članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je na predlog članice tog tela Višnje Aranđelović odlučila da odloži današnju sednicu, na kojoj je trebalo da se raspravlja o rijaliti programima i izveštavanju tokom izborne kampanje, jer na njoj nisu mogli da prisustvuju novinari.

Sledeća sednica zakazane je za 2. novembar kada će biti obezbeđena sala u kojoj će moći da se ispoštuju epidemiološke mere, kako bi i novinari mogli da prisustvuju.

Na dnevnom redu sednice Saveta REM-a koja je danas odložena, bile su tačke za koje je javnost bila zainteresovana zbog čega je Aranđelovićeva insistirala da na njoj budu i novinari.

Odlučivanje o nacrtu pravilnika o vremenu emitovanja rijalitija prisilnog okruženja, završnom izveštaju službe REM-a o medijskom izveštavanju u predizbornoj kampanji, kao i o zahtevu Adria Media Grupe za kontrolu rada televizije N1, bilo je između ostalog u planu za današnju sednicu REM-a.

Nakon što je UNS u ponedeljak poslao zahtev za izveštavanje sa sednice, od REM-a je istog dana stigao potvrdan odgovor, ali je danas zahtev udruženju odbijen.

„Usled pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Beograda, izazvane virusom, REM nije u mogućnosti da omogući potpunu bezbednost za sve koji žele da prisustvuju današnjoj sednici Saveta REM-a, stoga je odlučeno da sednici prisustvuju samo zaposleni u regulatoru“, stoji u odgovoru UNS-u.

Članovi Saveta REM-a danas je, inače, trebalo da donesu odluku o nacrtu pravilnika kojim rijaliti programi prisilnog okruženja prelaze u noćni termin, od 23 do 6 sati ujutru. Nacrt je sastavila služba REM-a. On se dalje šalje Ministarstvu kulture i informisanja na mišljenje, koje nije obavezujuće, sledi javna rasprava posle koje REM donosi krajnju odluku.

Ukoliko pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija prisilnog okruženja bude usvojen, prestaće da važi preporuka REM-a iz 2015. godine koja emitere nije obavezivala da izbace takve sadržaje iz dnevnog programa.

Da rijaliti programi prisilnog okruženja pre svega imaju štetan uticaj na maloletnike, ali i na čitavo društvo, zaključak je prethodne sednice Saveta članova REM-a.

U zemljama regiona, međutim, ovakav propis nije stran. U Bosni i Hercegovini rijaliti programi vremenski su ograničeni od 2016. godine i emituju se posle ponoći. U Crnoj Gori prikazivanje takvih programa dozvoljeno je od 23 sata, kao što je i predlog našeg regulatora, ali to ograničenje ne važi i za kablovske programe.

U Hrvatskoj rijaliti programi nisu regulisani, ali je regulator zemlje u susedstvu 2015. godine finansijski kaznio RTL zbog prikazivanja scena seksa u rijalitiju „Veliki brat“ sa 13.250 evra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend