21. okt 2020.

Aleksandar Cvrkotić Cvrle: Hrabrost iza kamere

„Proveo je četiri sata sa podignutim rukama, držeći kameru, čime nam je omogućio da pratimo svaki detalj protesta ispred Skupštine Srbije. Dok je reporterka Jelena Zorić u gotovo nemogućim uslovima prenosila najnovije informacije, ulagao je nadljudske napore da objektiv njegove kamere u svakom trenutku bude tamo gde je važno.“

Tako su kolege sa televizije N1 najavile gostovanje snimatelja Aleksandra Cvrkotića Cvrleta, „oči“ novinarskog tandema koji je poneo ovogodišnju nagradu za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, koju dodeljuju istoimena Fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Na jednoj od retkih televizija na kojima su građani mogli da vide šta se, iz minuta u minut, dešavalo na ulicama glavnog grada tokom demonstracija početkom jula ove godine, Zorić i Cvrkotić su nekoliko dana zaredom, pod suzavcima, sa linije između demonstranata i policije, gledaocima prenosili najverodostojnije utiske sa protesta.

Po oceni žirija, Zorić je „svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020, a naročito za vreme građanskih protesta, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma“, kao i snimatelj Cvrkotić, „kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke“.

„Jelena i ja smo prošli kroz različite proteste i demonstracije, što je dosta bitno u sticanju iskustva, da možete da procenite situaciju u sekundi, da dobijete što bolji snimak a da opet izbegnete rizik. Kada je protest opozicije ili skup podrške vlasti, poseta nekog zvaničnika, znate šta da očekujete. Tog utorka niste mogli da znate, od čoveka do čoveka, kako ko razmišlja. Tu je bilo ljudi različitih političkih uverenja“, opisuje Cvrkotić najdinamičniji od četiri dana, koliko je prenosa uživo radio u julskom protestu, kada je izbegao stampedo pod suzavcem.

„Aleksandar Cvrkotić nije samo televizijski snimatelj, on je i umetnik, zato njegovi kadrovi verno prenose ne samo sliku već i atmosferu. Voli svoj posao, to se oseti, mislim da je zato i neustrašiv. I nema šanse, kakav god da je haos oko njega, da spusti kameru“, o kolegi kaže Jelena Zorić, koja sa Aleksandrom sarađuje već šest godina i dodaje da su „sjajan tim“, jer se ona, kao temperamentnija, i Cvrkotić, koji je „izuzetno blage naravi“, odlično dopunjuju na terenu.

Rođen je 1973. u Beogradu, studirao je umetničku fotografiju na Akademiji umetnosti i kameru na FDU, ali studije nije završio. Kao kamerman radi od 1995, najpre na RTS-u, a zatim na B92, kraće u Tanjugu i nekoliko stranih televizija, a na N1 je od osnivanja. Oženjen je i ima četrnaestogodišnju ćerku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend