31. jan 2022.

Odluke bez preglasavanja

Za ova dva meseca, Privremeno nadzorno telo za monitoring medija je uradilo mnogo toga, ali svesni smo da to neće imati efekta ako ne dosegne do medija i politčkih aktera, ocenili su koopredsednici Rade Veljanovski i Olivera Zekić i istakli da nijedna odluka nije doneta preglasavanjem

Veljanovski je novinarima u Skupštini Srbije, posle sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta koji su posredovali u međupartijskom dijalogu, rekao da ima izvesnih, blagih pomaka, navodeći da su razgovarali sa predstavnicima komercijalnih televizija sa nacionalnim frekvencijama, javnih servisa i prekograničnim kanalima.

Svima smo rekli da nismo zadovoljni stanjem u medijima, apelovali smo da se popravi „krvna slika“ medijske situacije, rekao je Veljanovski i istakao da je poslanici Evropskog parlamenta podržavaju rad tog tela.

Dobili smo komentare u smislu da je dobro da ovo telo postoji, da se u njemu dobro sarađuje, istakao je on i naglasio da je uspostavljena dobra koorinacija sa ljudima iz Regulatornog tela za elektronske medije koji solidno rade svoj posao, na šta je Zekić istakla da „odlično rade posao“.

O svakom pitanju o kome imamo zaključak razgovaralo se argumentovano, ponekad imamo različita mišljenja, ali nema demokratije bez debate i razgovora.

Zekić je istakla da nije bilo preglasavanja u tom telu, na šta je Veljanovski istakao da je bilo insinuacija ako bude preglasavanja da će članovi iz REM biti jači.

Upitana o kritikama opozicionih stranaka da je najmanje napretka bilo u sektoru medija, Zekić je rekla da to ne vidi kao kritiku na rad Privremenog nadzornog tela, napominjući da je i Veljanovski rekao da „nisu svemogući“ i da je potrebno graditi partnerski odnos sa medijima.

Ovo je dvosmerna ulica, mi preporučimo, a na medijima je da odluče hoće li ili ne, rekla je Zekić i ocenila da su medijski zakoni loši i da će morati da se menjaju posle izbora u aprilu.

Veljanovski je ocenio da su i mediji i politčari podjedanko krivi, jer jedni mediji zovu samo jedne političare, drugi druge, dok pojedini političari postavljaju uslove za gostovanja, što nije praksa normalnog ponašanja.

Ako se mediji ne ponašaju onako kako treba, ne znači da su se ogrešili o preporuke, već o zakon, a na to nemaju prava, rekao je Veljanovski.

Svoj rad, najavio je Veljanovski, ovo telo završiće izveštajem u kojem će navesti sve što smo uočili u ponašanju medija, političkih aktera, REM i moći će da posluži za pisanje nekog novog zakona ili podzakonskog akta

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend