18. feb 2022.

Različita mišljenja u PNT o radu medija do raspisivanja izbora

Kopredsedavajući Privremenog izbornog tela za praćenje medija tokom predizborne kampanje (PNT) Rade Veljanovski rekao je da šest članova tog tela ima drugačiji "opšti utisak" o ponašanju medija do raspisivanje izbora i da sa tim nije saglasno isto toliko članova PNT iz Regulatornog tela za elektronske medije.

Foto: Pixabay

Veljanovski je na konferenciji za novinare rekao da je to bilo prvi put da je u PNT došlo do izdvajanja mišljenja, te precizirao da je to uradilo šest članova tog tela koje je predložila opozicija.

On je rekao da su oni koji su izdvojili mišljenje pripremili saopštenje, koje je potom podeljeno novinarima, a od čije se sadržine kopredsednica PNT Olivera Zekić ogradila.

U tom saopštenju je navedeno da u periodu od potpisivanja sporazuma vlasti i opozicije do raspisivanja izbora (15. februara) nije došlo do vidnih poboljšanja medijskih uslova.

Navedeno je da, iako je dijalog vlast-opozicija na dva koloseka imao svoje rezulate, kod njihove implementacije u medijskog sveri, nema ozbiljnijih pomaka.

„Određene promene se mogu registrovati, ali njihov tempo i ambitus nisu zadovoljavajući“, dodaje se u tom izveštaju.

Navedeno je da se na javnim servisima beleži izvesno povećenje procenta vremena posvećenog vanparlamentarnoj opoziciji.

„Što se tiče komercijalnih medija sa nacionalnom pokrivenošću, može se reći da na TV Pink, TV Hepi i TV B92 izrazito dominiraju stranke vlasti i ona opozicija koja se vladajućoj politici ne suprotstavlja, dok su stranke drugog dela opozicije zastupljene u tragovima, ili uopšte nisu zastupljene“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je da postoje sporadično signali eventualnog otvaranja ovih televizija ka drugoj strani.

„Kablovske televizije N1 i Nova S nastavljaju sa dominantno negativnim tonom u kome preovladava kritika vlasti, a na njima se u manjoj meri pojavljuju i predstavnci vlasti i Vlade Srbije, a izostaju i pojedine stranke opozicije „, navodi se u izveštaju.

Deo saopštenja posvećen je, kako je navedeno, lošim praksama izveštavanja.

Navedeno je da je, kao jedna od negativnih pojava u izveštavanju, uočena sklonost ka interpretaciji, reinterpretaciji, koje u izveštaju vrši sam novinar, odnosno uredništvo koje kreira vest/izveštaj.

Ukazano je da jedan od oblika povreda pravila izveštavanja jesu uvrede i (dis)kvalifikacije lica koja skoro po pravilu nisu prisustna.

Navedeno je da se na nekim televizijama pojavljuju analitičari, odnosno političari, koji uvredljive ili omalovažavajuće kvalifikacije i optužbe iznose u eksplicitnoj formi etiketiranja.

„Specifikum našeg medijskog prostora jeste prepoznatljiva negativna kampanja usmerena protiv opozicije kojoj se učitava neka negativna kampanja, bilo da je ona formulisana kao prorežimska ; opozcija, ili kao tajkunska bivša vlast“.

REM se ograđuje od takvih stavova

Kopredsedavajuća PNT Olivera Zekić je rekla da se u svoje i ime članova REM ograđuje od tih stavova.

„Ne možemo, pod izgovorm da razgovaramo o ovom izveštaju (REM), da uvodimo temu nivoa implementacije dogovorenih sporazuma o poboljšanju medijskih uslova jer to REM nikada nije istraživao niti je radio“, rekla je ona.

Navela je da REM nikada nije obučavao novinare kako da rade svoj posao.

Dodala je da REM ne želi da učestvuje u politikatnstvu ili interpretacijama svog izveštaja“, kao ni, kako je navela, u manipulacijama sa izveštajem.

Pozvala je novinare da, kako je rekla, kao i do sada profesionalno obavljaj svoj posao i da se odupru pritiscima.

Napomenula je i da su ti pritisci veoma često prikriveni brigom za objektivno informisanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend