31. mar 2022.

Zekić: CRTA na konferenciji iznela „netačne i tendenciozne“ podatke o kampanji

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić ocenila je danas da je Posmatračka misija organizacije CRTA danas na konferenciji za novinare iznela „netačne i tendenciozne“ podatke o kampanji.

Zekić je u saopštenju naslovljenom „Obmana ‘misionara’ iz CRTE“ ocenila da ta organizacija koristi poslednje sate pred izbornu tišinu kako bi „prevela“ još koji izborni glas u korist svojih političkih mentora pozivajući se na nezavisnost, profesionalnost i visoke standarde. Ocenila je da nije poznato kakvu je metodologiju CRTA primenila u analizi zastupljenosti kandidata i listi u medijima tokom izborne kampanje, kao i da su njihovi podaci „nepouzdani i netačni“ kada se uporede sa monitoringom REM.

Kada je reč o podacima misije CRTA da je u redovnom informativnom programu zastupljenost vladajućih stranaka i dalje dominantna (75 odsto), kao i da je najviše medijskog prostora na televizijama sa nacionalnom frekvencijom dobio aktuelni predsednik Srbije, Zekić je priložila nalaze REM.

„Na programu Hepi TV najzastupljenija izborna lista je ‘Ivica Dačić – premijer Srbije’, koja je zastupljenija za sat i 10 minuta od drugoplasirane izborne liste ‘Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve’“, istakla je Zekić i navela da je na TV Prva najzastupljeniji predsednički kandidat Boško Obradović, pa Zdravko Ponoš, dok je Aleksandar Vučić na trećem mestu.

Istakla je i da je na programu N 1 izborna lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ 3,5 puta manje zastupljena u odnosu na prvoplasiranu listu „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

„Aleksandar Vučić je kao predsednički kandidat na petom mestu po zastupljenosti na programu N1 i dobio je 14 puta manje programskog vremena od prvoplasirane predsedničke kandidatkinje Biljane Stojković“, stoji u saopštenju Olivere Zekić.

Prema metodologiji REM, prvoplasirana izborna lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ na programu Nova S zastupljena je sa 17,59 odsto ukupnog posmatranog programa ovog medija, a lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ na šestom mestu zastupljena je sa 1,26 odsto, istakla je Zekić.

Dodala je da na programu Insajder TV koja je, prema njenim rečima, rekorder po broju sati izbornog programa, predsednički kandidat Aleksandar Vučić nije dobio ni sekund programskog vremena.

„U vezi navoda sa konferencije za štampu CRTA, koji se odnose na podnete prijave REM – izrada izveštaja je u toku, a postupanje po prijavama je u skladu sa zakonom“, naglasila je Zekić i dodala da su četiri prijave dostavljene 31. marta 2022. godine, „dakle, samo par sati neposredno uoči zakazane konferencije za medije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend