31. mar 2022.

Istraživanje Crte: Izborna kampanja u lošijim uslovima nego ona iz 2020. godine

Institucije koje su nadležne za sprovođenje zakona tokom izbora nisu dovoljno doprinele i imamo izbornu kampanju koja je u lošijim u uslovima nego ona iz 2020. koju smo ocenili kao najlošiju, zaključci su istraživanja Crte.

„Kupovina glasova i pritisak na birače, na to se nije uticalo niti se smanjilo. CRTA je notirala da se u programu televizija sa nacionalnom frekvencijom smanjio udeo sa 86 na 64 odsto zastupljenosti vladajućih stranaka u programu, ali termini i dalje idu u korist vladajućim strankama. Ono što je obeležilo ovu kampanju je ono što se desilo 2016. a to je falsifikovanje potpisa za izbore. Tu je krivica ministarstva državne uprave jer oni kontrolišu spiskove. Ponovio bi građanima da glasaju i da iskoriste svoje pravo i da mogu da gladaju iako nisu dobili glasačke listiće“, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Najviše medijskog prostora na televizijama sa nacionalnom frekvencijom dobio je aktuelni predsednik Srbije.

„Čitavu kampanju su obeležili i pritisci na birače, što je krenulo i pre raspisivanja izbora. To su uglavnom zaposleni u javnom sektoru, socijalno ugrožene i manjinske grupe. Zabeležili smo iz više izvora i navoda da je došlo do zloupotreba informacija o građanima, odnosno primere da su pripadnici ugroženih grupa bili ciljano targetirani“, rekla je Tamara Branković iz Crte.

Zaključak je da je RIK radio po zakonima i da ima unapređenja u radu, između ostalog naveli su ažurno i pravovremeno obaveštavanje građana. Iz Crte navode da su podneli 14 prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da je agencija pravovremeno odgovarala na to.

Doneto je šest odluka gde je zaključeno da je zloupotrebljen novac za finasiranje kampanje i u svih šest slučajeva u pitanju je bila Srpska napredna stranka. REM-u je podneto 11 prijava, ali do sada nisu reagovali ni na jednu.

Ministarstvo državne uprave negira navode Crte i tvrdi da je informisalo građane

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave negiralo je ranije danas saopštene stavove posmatračke misije Crta o predizbornoj kampanji i pozvalo gradjane da na zvaničnom sajtu ministarstva provere da li su upisani u birački spisak.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da navodi Crte „nisu izneti na osnovu tačnih i istinitih tvrdnji“, te ukazali na odredbe Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Odbacili su i navode Crte o nedovoljnoj informisanosti gradjana.

Ministarstvo je saopštilo i da je pružalo informacije građanima telefonskim putem, razmenom elektronske pošte i putem društvenih mreža.

Dodali su da je i resorni ministar gostovao „na mnogim televizijama“ sa ciljem informisanja javnosti, po pitanju poziva za glasanje, celokupnog postupka u vezi sa evidencijama i promenama u biračkom spisku kao i o načinima ostvarivanja biračkog prava prema mestu boravišta u inostranstvu ili zemlji.

Pozvali su građane da pristupe zvaničnom sajtu ministarstva“ na kom u svakom momentu mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu glasaju“.

Zekić: Obmana Crte

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić ocenila je danas da je Posmatračka misija organizacije CRTA danas na konferenciji za novinare iznela „netačne i tendenciozne“ podatke o izbornoj kampanji.

Zekić je u saopštenju naslovljenom „Obmana ‘misionara’ iz CRTE“ ocenila da ta organizacija koristi poslednje sate pred izbornu tišinu kako bi „prevela“ još koji izborni glas u korist svojih političkih mentora pozivajući se na nezavisnost, profesionalnost i visoke standarde.

Ocenila je da nije poznato kakvu je metodologiju CRTA primenila u analizi zastupljenosti kandidata i listi u medijima tokom izborne kampanje, kao i da su njihovi podaci „nepouzdani i netačni“ kada se uporede sa monitoringom REM.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend