21. feb 2022.

Masovne zloupotrebe i izrazita neravnopravnost u “kampanji pre kampanje”

Brisanje granice između državnog i partijskog interesa, odnosno izrazita angažovanost predstavnika vlasti da državne institucije koriste kao kanal za obezbeđivanje podrške vladajućoj stranci i građenje kulta ličnosti Aleksandra Vučića, čemu su bitno doprinosili i najuticajniji mediji, obeležilo je period « kampanje pre kampanje », kako pokazuju nalazi Posmatračke misije Crte, izneseni u Izveštaju o periodu pre raspisivanja izbora. 

Zloupotreba institucionalnih prednosti vladajuće većine ogleda se i u klijentelističkim praksama, tj. u razmeni usluga i resursa za izbornu podršku, kao što su programi jednokratne finansijske podrške stanovništvu, ali i sofisticirani mehanizmi pritisaka na građane, ucene i « kupovine » podrške, te slične aktivnosti u zoni izborne korupcije. Čak trećina zabeleženih terenskih aktivnosti Srpske napredne stranke (skoro 400) imala je klijentelistički karakter, što nije uočeno u znatno malobrojnijim aktivnostima vanparlamentarnih stranaka.

Bitno obeležje perioda pre zvanične izborne kampanje je i dalja polarizacija u društvu, koja je eskalirala i u fizičko nasilje na građanskim protestima i policijsko zastrašivanje građana koji su učestvovali u protestima.

Do produbljivanja nepoverenja građana u integritet izbornog procesa došlo je i ponovnim otvaranjem pitanja zloupotrebe biračkog spiska u javnosti, koje nije praćeno adekvatnim reakcijama nadležnih institucija.

U medijima je evidentan hronični manjak političkog pluralizma, koji je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokušalo da zamaskira nepotpunim i netačnim nalazima svog medijskog monitoringa, sprovođenog po manjkavoj i netransparentnoj metodologiji.

Monitoring medija koji sprovodi Crta pokazuje ogroman disbalans u korist vlasti, čijim predstavnicima je dato 85 odsto vremena posvećenog političkim akterima. Neravnopravnost u medijskoj zastupljenosti vladajućih i opozicionih stranaka povećala se u odnosu na period pre parlamentarnih izbora 2020. godine. Predsedniku države je u protekla četiri meseca posvećeno 40 odsto medijske minutaže izdvojene za političke aktere u proširenom prajm tajmu televizija s nacionalnom pokrivenošću.

Formiranje Privremenog nadzornog tela, kao rezultat međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, nije uspelo da nadomesti nedostatke u radu REM-a.

Crta je od početka posmatranja do raspisivanja izbora podnela 14 prijava nadležnim institucijama, od čega šest Agenciji za sprečavanje korupcije, sedam Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i jednu Prosvetnoj inspekciji Gradske uprave Grada Leskovca.

Posmatračka misija Crte sprovela je dugoročno posmatranje perioda pre zvaničnog početka izborne kampanje u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora. Od oktobra 2021. godine, tim posmatrača sistematično prikuplja informacije o izveštavanju medija s nacionalnom pokrivenošću u proširenom prajm tajmu o svim političkim akterima. Od decembra 2021. godine, tim za dugoročno posmatranje događaja na terenu raspoređen je širom Srbije i izveštava o ključnim elementima atmosfere u kojoj se raspisuju izbori za narodne poslanike, predsednika Republike i odbornike skupštine Grada Beograda.

Celokupan izveštaj o periodu pre raspisivanja izbora, dostupan je ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend