14. dec 2022.

BIRODI: REM koristio pogrešnu metodologiju

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas članove skupštinskog Odbor za kulturu i informisanje da većinski podrže organizovanje javnog slušanja na temu medijskog monitoringa koji je sprovelo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) tokom izbornog procesa.

Kako se navodi, to će biti prilika da se uočene greške otklone i na vreme sprovedu aktivnosti koje će unaprediti integritet izbornog procesa u delu monitoringa izveštavanja medija tokom izborne kampanje.

U saopštenju BIRODI je naveo da se posle uvida u dokument „Stavovi članova Privremenog nadzornog tela (PNT) za praćenje medija tokom izborne kampanje izabrani od strane stranka i organizacija iz opozicije o završnom izveštaju REM za izbore 2022. godine“ jasno vidi podudarnost nalaza Biroa o neodgovarajućoj metodologiji REM.

Prema mišljenju tih članova PNT, izbor pružalaca medijskih usluga koji su bili predmet monitoringa bio je neadekvatan.

Članovi PNT smatraju da se prilikom selekcije pružalaca medijskih usluga nije vodilo računa o kriterijumima koje je OEBS naveo u svom vodiču, a koje je REM naveo kao okvir za selekciju pružalaca medijskih usluga koje će monitorisati.

Oni smatraju i da način merenja tonalitata, odnosno predstavljanja političkih aktera prema REM metodologiji nije bio precizan.

Stavovi članova PNT poklapaju se sa ocenom BIRODI i po pitanju diskrecionog odlučivanja Saveta REM da analizira serijal „Decenija vlasti“ i načinu na koji je to uradila odgovarajuće služba REM.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend