17. mar 2022.

Funkcionerska kampanja u porastu, REM je „pravda“ ratom u Ukrajini

Članovi privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, izabrani na predlog opozicionih stranaka, konstatuju da je u periodu posle raspisivanja izbora, pojačana funkcionerska kampanja u kojoj se posebno, skoro svakodnevno, može videti predsednik Srbije Aleksnadar Vučić, a povremeno i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Članovi privremenog nadzornog tela, izabrani na predlog opozicionih stranaka, u saopštenju ukazuju da se samo u Dnevniku 2 Prvog programa RTS-a, u poslednjih 15 dana, od 2. do 16. marta, Aleksandar Vučić pojavio u 27 priloga u ukupnom trajanju od 32 minuta, a Ana Brnabić u četiri priloga u ukupnom trajanju od šest minuta.

U većini slučajeva Dnevnik RTS je objavljivao sadržaje o predsedniku Vučiću i predsednici Vlade Brnabić sa događaja koji nisu deo ustavno-pravne agende ovih državnih funkcionera, često po nekoliko priloga sa istog događaja ili sa događaja za koje je očigledno da su ih osmislili članovi promotivnog tima najviših funkcionera, navodi se u saopštenju.

Takvih izveštaja o Aleksandru Vučiću je, kako se dodaje, bilo 18, a o Ani Brnabić tri.

U programima komercijanih televizija sa nacionalnim pokrivanjem trajanje sadržaja koji govore o predsedniku Vučiću i njegovim aktivnostima bilo je znatno duže i ne meri se minutima već satima, ističe se u saopštenju.

U tim sadržajima govori se o poseti turskoj fabrici u Leskovcu, polaganju kamena temeljaca za nemačku fabriku Bizerba u Valjevu, izgradnji mađarske fabrike UBM u Adaševcima, novim pogonima kineske fabrike u Loznici, obilasku bolnice Dedinje 2, novim pogonima turske i nemačke fabrike u Vranju i Vladičinom Hanu, prijemu srpske dece iz susednih država, podseća se u saopštenju.

Članovi privremenog nadzornog tela, izabrani na predlog opozicionih stranaka, navode da Vučić te prilike koristi da saopšti i svoje stavove o ukrajinskoj krizi, izvozu pšenice, rezervama hrane i goriva, ali da to nikako ne opravdava takva pojavljivanja na najgledanijim televizijama, već samo dokazuje da time jedan predsednički kandidat i njegova stranka imaju i dalje ogromnu prednost nad drugim strankama, koalicijama i kandidatima.

„S tim u vezi nije prihvatljivo tumačenje Regulatora elektronskih medija (REM), sadržano u sapštenju za javnost, da u poslednjem periodu državnih funkcionera ima više u medijima zbog ukrajinske krize. U analizi članova PNT izabranih od strane opozicije, razdvojeni su sadržaji u kojima se govori o politčkim aktivnostima koje predsednik i premijerka moraju da obavljaju“, ukazuje se u saopštenju.

Članovi privremenog nadzornog tela, izabrani na predlog opozicionih stranaka, podsećaju da je Savet REM-a, u koordinaciji sa Privremenim nadzornim telom, usvojio i pružaocima medijskih usluga uputio dva dokumenta: Preporuku komercijalnim pružaocima medijskih usluga i Pravilnik o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom izborne kampanje.

U dokumentima za komercijalne medije, kako se podseća, piše da oni treba da „obaveštavaju o aktuelnim zbivanjima i aktivnostima državnih organa i funkcionera na način da informisanje ne sadrži posebno promotivno upućivanje na podnosioce izbornih lista, kandidate sa izbornih lista ili njihove aktivnsoti, ideje ili političke stavove, odnosno da ne omogući privilegovan položaj predstavnika vlasti – nosilaca javnih funkcija u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu“.

U dokumentu za javne servise je sadržana odredba: „zabranjeno je izveštavanje koje omogućava privilegovan položaj predstavnicima vlasti – nosiocima javnih funkcija u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu“.

Članovi privremenog nadzornog tela, izabrani na predlog opozicionih stranaka, smatraju da je na ove pojave i obavezu ponašanja po navedenim dokumentima, neophodno ukazati dok izborna kampanja traje i očekujemo od Saveta REM-a da preduzme određene mere.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend