17. mar 2022.

Kragujevački novinari pokrenuli akciju „Solidarno za Miroslava Jovanovića”

Novinari iz Kragujevca pokrenuli su akciju „Solidarno za Miroslava Jovanovića” jer njihovom kolegi, po nalogu javnog izvršitelja, od februara zaplenjuje dve trećine penzije. Taj novac odlazi u stečajnu masu nekadašnje kragujevačke „Svetlosti”, koja je ugašena 2011., a prošle godine je i zvanično završen stečajni postupak.

Miroslav Jovanović (foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

Miroslav Jovanović, o kome je „Danas” već pisao, je profesionalno u novinarstvu 45 godina i bio je dugogodišnji urednik „Svetlosti”, „Nezavisne Svetlosti” i „Kragujevačkih novina”.

Pre dve godine zbog njegove situacije organizovana je slična akcija i javnom izvršitelju uplaćeno 860.000 dinara. Međutim, ispostavilo se da je time pokrivena samo kamata na 820.000 dinara duga, koliko je presuđeno Miroslavu Jovanoviću da plati „Svetlosti” kao „solidarni udeo” u kaznama zato što je kao urednik odobrio objavljivanje dva autorska teksta i jedno pismo čitaoca 2004. i 2005. godine.

Kamata je enormno narasla zbog predugog sudskog postupka od prvostepene do konačne presude, kao i drugih administrativnih procedura. Sve kazne uplatila je firma, ali je „Svetlost” tužila Jovanovića da nadomesti svoj „solidarni” deo, mesec dana pošto je cela redakcija napustila privatizovanu „Svetlost” i pokrenula „Kragujevačke novine”.

– Uporni smo u nameri da našeg kolegu oslobodimo nepravedne globe, da kako znamo i umemo prikupimo oko 900.000 dinara i egzistencionalno ga spasemo, jer od skromne novinarske penzije prima samo 14.000 dinara mesečno. Za sve što je učinio za kragujevačko novinarstvo Miroslav Jovanović zaslužuje samo priznanja, a kazne nipošto, stoji u dopisu koji je potpisalo dvadesetak kragujevačkih novinara.

Za ovu namenu otvoren je poseban žiro račun kod Credit Agricole banke broj 330-2300102594666-44. (Sa naznakom solidarno za Miroslava Jovanovića).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend