13. okt 2018.

Opozicija traži ravnopravan tretman u medijima i promenu izbornog zakonodavstva

Parlamentarna i vanparlamentarna opozicija u Srbiji traži ravnopravan tretman u medijima, posebno na javnom servisu, ali i promenu izbornog zakonodavstva radi ispunjenja uslova za fer i slobodne izbore, rečeno je danas na okruglom stolu stranka opozicije o izbornim uslovima.

Na sastanak učestvuju lideri stranaka i udruženja, medju kojima su Zoran Lutovac, Dragan Đilas, Saša Janković, Boško Obradović, Zoran Živković, Milan Stamatović, Miloš Jovanović, Borislav Novaković iz Narodne stranke i Borko Stefanović iz Levice Srbije.

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da stranke opozicije mogu da se pojave na Radioteleviziji Srbije samo ako se svi zajedno prijave za kviz Slagalica.

Prema Đilasu, predstavnici opozicije bi tada imala priliku da u kvizu na javnom servisu u 30 sekundi kada se takmičari predstavljaju kažu svoje ime i prezime i čime se bave.

„Veliki je značaj današnjeg sastanka“, ocenio je Đilas koji je istakao da će građani uvideti da svi predstavnici opozicije imaju iste zahteve u pogledu održavanja fer i slobodnih izbora.

On je ukazao da je „strah glavno oružje vlasti u Srbiji“ i da opozicija ne treba da bude dekor i da pomaže prividu da se u Srbiji normalno živi.

Konstatujući da mediji danas imaju mnogo veći uticaj nego devedesetih, Đilas je rekao da opozicija treba da traži ravnomernu zastupljenost na javnom servisu, a u slučaju privatnih televizija mora se tražiti poštovanje osnovnih profesionalnih standarda.

I Boško Obradović iz Dveri je istakao da je sloboda medija ključ za slobodne i fer izbore i da opozicija mora da bude jedinstvena u borbi za poboljšanje izbornih uslova.

„Na prste jedne ruke će moći da se izbori koliko je medija izveštavalo o današnjem skupu opozicije“, rekao je Obradović, koji je predložio da opozicija povede računa o ažuriranju biračkih spiskova, kao i o izmeni pravnih lekova kojima se može boriti protiv izbornih nepravilnosti.

Saša Janković iz Pokreta slobodnih građana je podvukao značaj jedinstvenog delovanja opozicije u borbi za fer i slobodne izbore.

Prema Jankoviću, jasno je šta radi vlast u Srbiji, ali se na primeru Makedonije, u kojoj su promenjena izborna pravila, pokazalo da je moguće te stvari suzbiti i izboriti se za poštenije izborne uslove.

Ana Stefanović iz Dosta je bilo se požalila da parlamentarna grupa tog političkog pokreta dve i po godine nije imala priliku da govori na javnom servisu.

Za Borislava Novakovića iz Narodne stranke ne postavlja se pitanje da li će opozicija biti ravnopravno zastupljena na javnom servisu, nego da li će je uopšte biti na RTS.

„Opozicija uopšte ne postoji na javnom servisu“, ukazao je Novaković i dodao da u postojećim okolnostima treba da se razmišlja i o bojkotu izbora.

Sa njim se nije saglasio Zoran Živković iz Nove stranke, koji smatra da će u slučaju bojkota izbora profitirati Aleksandar Vučić, jer će, kako je naveo, stvoriti svoju opoziciju.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je kritikovao vlast da izmenama Ustava Srbije u delu o pravosuđu samo želi da zadrži kontrolu nad tom gran om vlasti.

Lutovc smatra da se u Srbiji oponenti vlasti ne posmatraju kao politički protivnici, nego kao neprijatelji, i da se javni novac medijima daje na osnovu lojalnosti, a ne profesionalizma.

Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju je pozvao kolege da ga obaveste o svim slučajevima političkog kriminala, jer će imati priliku da 6. novembra o tome govori u Savetu Evrope.

Zelenović je istakao da on u Savetu Evrope neće raditi ništa protiv države, nego da će je upravo braniti ukazujući na probleme.

Slaviša Ristić iz Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije je rekao da vlast stalno krade izbore u pokrajini i da je za to odgovorna Republička izborna komisija.

Nenad Konstantinović iz Socijaldemokratske stranke je ocenio da su poslednji slobodni izbori u Srbiji održani 2012. godine i da su i Evropska komisija i OEBS jasno ukazali na zamerke zbog problema koji se stalno ponavljaju u izbornim procesima.

I predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović iz Zdrave Srbije smatra da su veoma teški uslovi za delovanje opozicije i da se on i još nekoliko opozicionih lokalnih predstavnika jedva održavaju.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je rekao da DSS prihvata predlog da se osnuje radna grupa radi izrade zahteva koji se moraju ispuniti kako bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni, a poslanica Marinika Tepić je podvukla da bez slobodnih medija nema slobodnih izbora.

Lideri opozicije su posle otvorenog dela sastanka nastavili rad bez prisustva novinara, a najavljeno je da će objaviti zajedničko saopštenje.

U završetku otvorenog dela sastanka pojavio se i član Predsedništva Liberalno demokratske partije Đorđe Žujović, koj je rekao da je razočaran što njegova stranka nije pozvana na sastanak.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend