17. nov 2022.

Ovakav REM radi isključivo u službi Vučića: Gavrilović nakon sastanka sa stručnjacima iz EK

Zoran Gavrilović, istraživač BIRODI-ja, učestvovao je danas na prvom sastanku sa stručnjacima iz Evropske komisije, na temu rada Regulatornog tela za elektrensko medije, gde je, kako kaže, zaključeno da REM u ovakvom sastavu ne obavlja dobro svoj posao.

– Prvi sastanak je završen, sutra je drugi. Izneli smo naše nalaze monitoringa i analize, koje su plod monitoringa medija, ali i podnetih predstavki i (ne)dobijenih odgovora od strane Regulatornog tela. Zaključak je da ovakav sastav Saveta REM-a služi da se legalizuje propaganda vlasti, personalizovana kroz lik Aleksandra Vučića, nesprovodeći (Neusaglašavanje internih akata Saveta REM-a sa Zakonom o elektronskim medijima od 2014, odbijanje da se BIRODI dostave baze podataka o monitoringu medija na šta je REM bio obavezan po odluci Poverenika za informacije od javnog značaja) ili diskreociono spovodeći Zakon o elektronskim medijima – ističe Gavrilović za Danas.

Kao primer za drugu stavku, naš sagovornik navodi izbor članova UO RTS-a koji nisu ugledni stručnjaci, dodelu nacionalih frekvencija uz nepoštovanje kriterijuma koji su zakonom propisani, uz to, dodaje, manipulišući sa metodologijom monitoringa pružalaca medijskih usluga u delu izbora TV koje uključuje i uzorak za monitoring bez kablovskih kanala koji su dostupni na MTS-u (Tanjug, Kurir, K1, Euronews), „što za posledicu ima“ da nalazi REM monitoringa u značajnoj meri odudaraju od nalaza koje imaju misija ODIHR-a i organizacije civilnog društva, koji su sprovedeni po identičnim metodologijama, a koje su međunarodno uporedive“.

– Ukazali smo i na nekažnjeno etikatiranje BIRODI sa etiketom „paramilitarni REM“, na koje Savet REM-a nije doneo odluku. Ovakav sastav Saveta REM-a ne može da odgovori normativnim i institucionalnim zahtevima ovog regulatornog tela. Sutra ćemo predložiti, a takvu smo ideju dobili u deliberaciji sa građanima preko tvitera da se od strane Evropske platforme regulatornih tela uspostavi proaktivni monitoring rada REM-a do izbora novog sastava – poručuje Gavrilović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend