17. nov 2022.

„Putin od Srbije kreira topovsko meso“: Advokat Čedomir Stojković povodom pokretanja portala „Raša tudej“ u Srbiji

Ruska državna televizija „Raša tudej“ pokrela je portal u Srbiji pod imenom RT Balkan, a u planu je otvaranje i istoimene televizije na srpskom jeziku, mada ne u narednih godinu dana.

Stručna javnost je sa negodovonjem reagovala na ovu informaciju protiveći se širenju ruske propagande, a advokat Čedomir Stojković smatra da Vladimir Putin od Srbije kreira „topovsko meso“.

– Već deceniju je na delu ostvarenje projekta Kremlja da se Srbima otme nacionalni identitet i da se od nas načine „mali Rusi“, na jedan neprirodan i degutantan način, u čemu se uz podršku domaćih pro-ruskih izdajnika prednjačilo delovanjem preko crkve. Otvaranje predstavništva Raša tudej samo je naredna faza tog projekta, koji se usled strahovitog poraza ruske armije u Ukrajini sada podiže na nameravani strateški novi nivo, a to je nivo stavljanja pod potpunu kontrolu Kremlja jednog evropskog naroda, odnosno Srba – navodi Stojković.

On dodaje da će Raša tudej emitovati sadržaj na srpskom jeziku kako bi u Srbiji širila propagandu i informativno neurolingvističko programiranje pomoću kojeg će sprečavati građane Srbije da misle o svojim sopstvenim interesima, i umesto toga podsticaće ih da misle o interesima Vladimira Putina i Ruske Federacije, „a da svoje interese, interese svoje dece i zemlje u potpunosti zanemaruju“.

– Raša tudej će sprovoditi politiku Kremlja da se građanima Srbije Zapad lažno predstavlja kao nekakvo zlo, a da se Vladimir Putin, Ruska Federacije i crkva Rusije još lažnije predstavljaju kao nekakvi borci protiv tog zla, dok istovremeno režim u Kremlju ubija ne samo građane Ukrajine svakog dana raketama, granatama i drugim napadima, već ubija i svoje sopstvene građane, šalje ih u moderne gulage, batina ih i preti im. Informativnu okupaciju Srbije Kremlj je do sada sprovodio putem finansijskih, političkih i obaveštajnih veza sa medijima koji su nominalno u vlasništvu sumnjivih građana Srbije ali su pod suštinskom kontrolom politike Moskve i njihovu politiku prenose i ostvaruju – kaže Stojković.

Prema njegovim rečima, najpre je to činjeno preko TV Hepi, B92, Novosti i Politike, a potom kada se to uporište stabilizovalo, uticaj Kremlja je lako metastazirao na TV Pink, RTS ali i na druge.

– Mali mediji se uvek prilagođavaju velikim, ali istovremeno su nalazili finansiranje preko Gazpoma koji kontroliše Naftnu industriju Srbije. Tako je širen Putinov narativ i jedna evropska zemlja Srbija, poput kučeta koje je umislilo da je guska, počela je sebe vrednosno da svrstava u azijske zemlje i zemlje post-sovjetskog bloka i da sebe udaljava od zemalja evropskog bloka. Takva informativna okupacije Srbije proteklih deset godina veštački je kreirala javno mnjenje koje sada frenetično i degutantno podržava stranog vladara Vladimira Putina i njegov režim i državu, iako u svim delovima sveta veleizdaja ima istu definiciju, to je podržavanje stranog vladara. Ko god da je on, u ovom slučaju Putin, jeste stranac koji štiti svoje interese na štetu drugih država, u ovom slučaju na štetu i Srbije i Gruzije, i Jermenije i brojnih drugih – ističe Stojković.

U uslovima kada, kako dodaje naš sagovornik, armija Ukrajine svakodnevno vojno šamara Putinovu sramotnu i žalosnu vojsku, Kremlj se okreće učvršćivanjem informativne kontrole i jačanjem info-okupacije stanovništva Srbije, kako bi od Srbije kreirao političko topovsko meso u svom trgovanju sa Zapadom.

– Kroz Raša tudej nastaviće se dalje ispiranje mozga stanovništvu Srbije, a pre svega Srbima, jer su Kremlj i Ruska pravoslavna crkva potpuno podjarmili Srpsku pravoslavnu crkvu, komanduju njom i jašu je u svom interesu, i time su agresivno doprli do emotivnog dela nacionalnog bića Srba, koje je usled toga potpuno otvoreno za delovanje Putinove propagande, onako kako je u žalosnim slučajevima zaljubljena žena nekada otvorena teškom šamaranju i iskorišćavanju od strane muškarca u kog je zaljubljena. To vam je trenutna međunarodna pozicija Srbije – smatra Stojković.

On dodaje da je Putinu potrebna takva info-okupacija Srbije, jer je Srbija zemlja u sred Evrope i ima potencijal da pravi probleme na Balkanu kroz izazivanje tenzija sa državama u kojima se „do juče“ vodio krvavi rat.

– Ako Putin kontroliše stanovništvo takve zemlje, i još ako takvoj zemlji instalira kriminalce da budu vlast, to je isto kao kada jedan veliki kriminalac u drugom gradu kontroliše drugog malog kriminalca koji u svakom trenutku može da počne da puca na ljude. Ovom velikom nije uopšte važno šta će biti sa ovim malim, da li će preživeti ili će biti uhapšen. Jedino mu je bitno da o njegovom signalu ovaj počne da puca na policiju. To vam je trenutni odnos Rusije u Srbije i Putina i Vučića. Aleksandar Vučić, kao poslušnik kojeg je 2019. godine u sred Beograda Vladimir Putin odlikovao ordenom za izvanrednu poslušnost, aktivno i entuzijastično ostvaruje ovaj plan Kremlja, posebno kroz pro-ruske ministre koje je izabrao i imenovao u Vladu Srbije, i kroz pro-ruske generale vojske, policije i šefove naših obaveštajnih službi. Svi oni zajedno i dalje ignorišu činjenicu da time čine akt veleizdaje Srbije, za šta će jednog dana morati da plate cenu, jer nisu naši preci ginuli u oslobodilačkim ratovima da bi ovi izdajnici od zemlje pravili političko ali moguće i stvarno topovsko meso koje će Putin da melje u svom interesu – naglašava naš sagovornik.

Istovremeno, dodaje, Raša tudej na srpskom je još jedan medij koji će da doprinosi vladavini Aleksandra Vučića, jer takvi dogovori su i napravljeni u Moskvi, „a od svih Putinovih poslušnika u Srbiji, Vučić je najveći i najbitniji“.

– Činjenica da je Evropska Unija zabranila emitovanje takvog užasnog propagandnog servisa, što Raša tudej jeste, ne zanima Vučića koji je se usred Beograda sreo sa Turkom Daudovim, savetnikom čečenskog lidera Ramzana Kadirova, koji istovremeno ubija Ukrajince u njihovim kućama u ratnoj tragediji koju je Putin stvorio. Prema tome, niko više ne samo da ne može, već ne sme da ima bilo kakve iluzije u pogledu toga ko i šta Vučić jeste, i kakvu nam budućnost sprema. Pod njegovom vladavinom nastaje opasnost da izgubimo i državu i naciju, koja je do te mere već upropašćena da se ljudi masovno iseljavaju iz Srbije – kaže Stojković.

On dodaje da će se Grupa oktobar koju su formirali i koja, kako kaže, okuplja istinski slobodne ljude, u sklopu borbe protiv Putinove okupacije boriti i protiv emitovanja Raša tudej.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend