21. okt 2017.

Pašalić: Stanje u medijima zavisi od tranzicionog tržišta

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je danas da se bavi i temom stanja u medijima koja je, prema njegovim rečima, vrlo kompleksna i na nju ne utiče samo odnos državnih funkcionera prema medijima, već pre svega tržište koje se nalazi u tranzicionom periodu.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa temom odnosa državnih funkcionera prema medijima i kako se prema tome odnosi ombudsman, Pašalić je naveo da se tom temom bavi istakavši da na izveštavanje medija utiče, pre svega tranzicioni period u kome se nalazi čitavo društvo.

On je dodao da je potrebno naći balans između odnosa državnih funkcionera prema medijima i tranzicionog perioda koji se odražava na informisanje pojedinih medija, kao i da ima ideju kako bi se takvo rešenje moglo iznaći, ali da ne želi ništa da prejudicira.

Pašalić je na konferenciji za medije u Gradskoj kući u Novom Sadu održanoj nakon sastanka tima zaštitnika građana sa predstavnicima gradske vlasti i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem istakao da se i ranije oglašavao tim povodom.
„Zvanično mišljenje ombudsmana se odnosi isključivo na pojedinačne slučajeve kada sam se izjašnjavao , a to su bili konkretni slučajevi i pretnje ili novinarima konkretno ili medijima“, naveo je Pašalić.

Na primedbu da po članu 24 Zakona o zaštitniku građana, dužnost ombudsmana jeste i da deluje preventivno i na određene društvene teme, te da reaguje bez određenih konkretnih slučajeva, zaštitnik građana mu je poručio da bolje protumači taj član i da mu kaže kako bi trebao da reaguje preventivno, te da će ga rado poslušati.

„Šta znači reagovati preventivno kada vi imate situaciju da tamo gde se najmanje nadate, desi neki napad ili kritika. Za ova tri meseca, koliko radim ovaj posao, imali smo četiri ili pet situacija gde smo reagovali. Mogu da kažem da nije bilo nijedne situacije koja je bila nama dostupna da nismo reagovali“, naveo je i dodao da ta institucija može da deluje i po pritužbi, ili ex officio, odnosno po službenoj dužnosti.

On je na pitanje u vezi sa preduzimanjem konkretnih mera u vezi sa korupcijom ombudsman je rekao da se rešavanjem tog problema bavi 15 godina, a ne samo tri meseca, koliko je prošlo otkako je stupio na tu funkciju.

Dodao je da je to ogromna boljka čitavog društva, i da se ona može pobediti samo kada se tačno znaju pravila ponašanja i kriterijumi koji su javni, kada ih građani poznaju i kada institucije postupaju u okviru svega toga, jer se tada mogu lako pratiti i sankcionisati svi propusti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend