30. avg 2019.

Pavlović prekinula štrajk, Vučić obećao da će razgovarati s nadležnim institucijama

Posle gotovo dva sata razgovora sa Aleksandrom Vučićem, Maja Pavlović kaže da je zadovoljna ishodom sastanka, te da joj je predsednik rekao da ponovo počne štrajk ako se ništa ne dogodi u narednih 10 dana, ali i da misli da za tim neće biti potrebe

Direktorka Kanala 9 Maja Pavlović prekinula je štrajk glađu posle 18 dana, nakon sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem. Kako je rekla za Cenzolovku, dobila je garancije da će predsednik razgovarati sa nadležnim institucijama kako bi videli na koji način problemi ove novosadske televizije mogu da se reše.

Sastanak sa Aleksandrom Vučićem trajao je gotovo dva sata, a kako Maja Pavlović prenosi za Cenzolovku, Vučić joj je rekao da ukoliko se ništa ne dogodi u narednih 10 dana ponovo otpočne štrajk, naglasivši joj da za tim neće biti potrebe. Ona dodaje i da je Vučić bio upoznat sa svim njenim zahtevima, ali da je tražio pojašnjenje pojedinih stavki.

Maja Pavlović, koja je od početka osamnaestodnevnog štrajka tražila sastanak sa Vučićem, navodi da je zadovoljna ishodom razgovora i da se stvari konačno pomeraju sa mrtve tačke.

„Tražio je da prekinem štrajk glađu, ali sam rekla da to ne mogu da učinim ukoliko ne dobijem neko rešenje za probleme. Dao je garanciju da će u roku od 10 dana razgovarati sa nadležnima i da će postojati pomak. Dakle, dobili smo neki rok, za razliku od ostalih sastanaka gde smo dobijali obećanja kako će se učiniti sve što je u njihovoj moći, pa na kraju nismo dobili ništa“, navodi Maja Pavlović.

Ona dodaje da je pomak ostvaren i zbog toga što se već počelo sa razgovorom sa organizacijama za zaštitu autorskih prava o korekciji tarifa koje plaćaju televizije.

„To je važno, jer su u prošlim štrajkovima oni imali veoma čvrst i nepokolebljiv stav da su oni jedini u pravu, a da ja nisam ništa u pravu. Samo izjašnjenje ANEM-a da tarife moraju da se koriguju i da se krenulo u razgovore o tome, meni je znak da smo uspeli da pokrenemo neki proces“, dodaje direktorka Kanala 9.

Podsetimo, Maja Pavlović vodi višegodišnje sporove sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Organizacijom muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Regulatornim telom za elektronske medije (REM) zbog naknada koje ova i ostale televizije moraju da im plaćaju, a za koje navodi da nisu prilagođene uslovima na tržištu. Njene zahteve, čija je suština da su tarife previsoke, podržale su brojne domaće i inostrane medijske i novinarske organizacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend