05. apr 2017.

Podatke o Malom proglasili tajnom od nacionalnog značaja

Agencija za borbu protiv korupcije proglasila je javne podatke o vanrednoj kontroli imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog „strogo poverljivim“ i tako odbila da ih dostavi Povereniku za informacije od javnog značaja. Agencija je uslovila poverenika Rodoljuba Šabića da mora lično da dođe u prostorije Agencije i tako ostvari uvid u dokumenta, ali i da se prethodno najavi, piše u saopštenju Poverenika.

Ovo je još jedan pokušaj Agencije da sakrije javne podatke o imovini Siniše Malog koje je Pištaljka tražila još u decembru 2016. godine. Nakon što je Agencija odbila naš zahtev, uputili smo žalbu povereniku, koji je u februaru naložio Agenciji da postupi po zakonu i dostavi dokumenta. Iako je Pištaljka tražila da nam se dostave svi spisi predmeta o vanrednoj kontroli imovine i prihoda gradonačelnika, od v.d. direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Verke Atanasković dobili smo samo neke od dokumenata. U ovim dokumentima su zatamnjeni javni podaci poput površine nekretnina koje poseduje Mali, imena kompanija koje su povezane sa njim, vrste vozila koje poseduje ali čak i vrsta krivičnih dela za koje postoji sumnja da ih je gradonačelnik Beograda počinio. Zbog toga je Pištaljka Povereniku podnela predlog za izvršenje rešenja kojim je zahtevala da se Agencija kazni i prinudi da poštuje zakon. Da bi odlučio o ovom Pištaljkinom predlogu, Poverenik je zatražio od Agencije da dostavi dokumenta koja poseduje. Agencija je i to odbila, tvrdeći da su određeni podaci iz spisa „strogo poverljivi“, te da im može pristupiti samo Poverenik lično „i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu“.

„Takav postupak Agencije nije ne samo presedan u višegodišnjem radu Poverenika, nego je generalno u suprotnosti sa standardima neophodne i nužne saradnje državnih organa“, piše u saopštenju Rodoljuba Šabića, koje je objavljeno danas na sajtu Poverenika.

Poverenik u otvorenom pismu Agenciji za borbu protiv korupcije izražava posebnu zabrinutost zbog načina na koji su ovi podaci klasifikovani kao strogo poverljivi. U Zakonu o tajnosti podataka piše da oznaku „strogo poverljivo“ mogu da imaju samo one informacije čije bi odavanje izazvalo tešku štetu po interese Republike Srbije.

„S tim u vezi, nezaobilazno je i pitanje – na koji način bi odavanje podataka o prihodima i imovini gradonačelnika doveli do teške štete po interese Republike Srbije“, piše u pismu Poverenika.

Poverenik takođe piše i da je nedopustivo da Agencija nameće specijalne uslove za pristup podacima i da zahteva od Poverenika da lično dođe u Agenciju kako bi pristupio podacima. čak i ako su „strogo poverljivi“. Šabić je obavestio Agenciju da je Zakon o tajnosti podataka regulisao način na koji se distribiraju poverljivi podaci. Po zakonu sva lica kojima je za obavljanje njihovih delatnosti neophodno da pristupe poverljivim podacima i imaju sertifikat, mogu tim podacima i da pristupe. Iako čak 24 zaposlena u službi Poverenika imaju sertifikat za pristup poverljivim informacijama, Agencija je odlučila da podatke učini dostupnim samo Šabiću. Ovaj zahtev Šabić smatra „neshvatljivim i pravno apsurdnim“.

Pištaljka je tražila od Agencije za borbu protiv korupcije da nam dostavi odluku na osnovu koje su dokumenta o vanrednoj kontroli imovine i prihoda Siniše Malog proglašeni „strogo poverljivim“ kao i razloge zbog kojih je to učinjeno. Odgovor čekamo.

Pištaljka je ranije objavila dokumentaciju iz koje se vidi da je Siniša Mali bio osumnjičen za pranje novca zbog više transakcija iz ofšor zona, da poseduje 29 nekretnina i da je rukovodio firmama povezanim sa tajkunima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend