17. avg 2019.

Podrška stiže od kolega, ali ne i od Vučića

Smršala sam 2,5 kilograma, malo sam usporena, ali sam zasad dobro. Imam podršku kolega novinara, međutim, još me niko nije zvao iz kabineta Predsednika Srbije – ističe za Danas vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović, koja šesti dan štrajkuje glađu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Iako protestuje skoro sedam dana ona se i dalje nada da će dobiti poziv od predsednika Srbije pošto joj je iz kabineta premijerke Ane Brnabić nedavno rečeno da je Aleksandar Vučić zainteresovan za njen slučaj i da bi voleo da razgovara s njom.

Ovo nije prvi put da Pavlović štrajkuje glađu zbog problema s kojim se suočava kao vlasnica Kanala 9. Prethodni štrajk glađu okončala je nakon susreta sa Brnabić. Međutim, kako se njeni problemi suštinski nisu rešili, odlučila se ponovo na ovakav vid protesta. TV Kanal 9 pre 20 godina osnovao je pokojni otac Maje Pavlović, poznati novosadski novinar Nemanja Pavlović.

Prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje je tražila da vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9, OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom. Tada je OFPS deblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović tražila da se povuku i sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa, kao i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV.

Od Ministarstva telekomunikacija tražila je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL. Tada je ETV produžio sporazum sa Kanalom 9. Jedan od zahteva bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija. Preostali zahtevi, za koje je Pavlović tvrdi da institucije mogu da reše u narednim mesecima, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

Pravda u Strazburu

Maja Pavlović tvrdi da je Kanalu 9 nezakonito ukinuta lokalna frekvencija i preimenovana u regionalnu u procesu digitalizacije – koja je desetostruko veća i iznosi 600.000 dinara mesečno. Ona je nedavno izjavila da će pravdu tražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend