21. apr 2017.

„Podrži RTV“: Gde su naše prijave protiv pokrajinskog javnog servisa?

REM je objavio listu prijava protiv emitera zbog izveštavanja u toku kampanje za predsedničke izbore, ali među njima nema nijedne od preko 100 prijava koje je protiv pokrajinskog javnog servisa podneo "Podrži RTV", kažu iz ovog pokreta i upozoravaju da će se, ako treba, obratiti tužilaštvu.

Foto: Jana Nikolić

Foto: Jana Nikolić

Da bi, kako navode, naterali REM da radi svoj posao za koji ih građani plaćaju, članovi ovog pokreta su prijave slali u tri navrata.

Prvih 30 prijava su poslali 16. marta zbog emisije „Ino-strane“ koju uređuje i vodi funkcioner SNS-a Nemanja Starović, „što je zabranjeno prema članu 5. Pravilnika Regulatora“.

„Drugih više od 30 prijava smo poslali 21. marta zbog toga što je RTV u vestima u više navrata u predizbornom bloku predstavio samo jednog kandidata i time prekršio više zakona i pravilnika koji emitere obavezuju na ravnomernu zastupljenost kandidata. Trećih više od 30 prijava poslali smo 25. marta zbog emisije „Sučeljavanje“ u kojoj je RTV prikriveno emitovao predizborni program u vidu informativnog programa i time opet prekršio Pravilnik“, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Oni upozoravaju da će, ukoliko se ispostavi da REM ignoriše više od 100 prijava, zahtevati od tužilaštva da utvrdi ko u ovom telu zloupotrebljava službeni položaj i uskraćuje građanima njihova zakonska prava.

Tražili su od regulatora i da im dostave listu svih pojedinačnih prijava koje su primili tokom kampanje, jer, kako kažu, neće dozvoliti da se ponovo ogluše o zakonsku obavezu da reaguju po prijavama građana, nakon što su već odbili da sami prate rad emitera tokom predsedničke kampanje.

„Pritužbu na njihov rad dostavićemo i skupštinskom Odboru za informisanje, a od narodnih poslanika zahtevati da pokrenu inicijativu za smenu članova Saveta REM-a“, dodaju iz Pokreta.

Smenu članova Saveta REM-a je 23 poslanika opozicije zatražilo pre desetak dana, a inicijativa koju su podneli pre nekoliko dana je poslata Savetu čiji članovi sada treba da se izjasne o zahtevu za njihovo razrešenje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend