19. okt 2018.

Policija u Ministarstvu kulture zbog medijskog konkursa

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP), kako je danas potvrđeno Udruženju novinara Srbije (UNS), bili su u četvrtak u Ministarstvu kulture i informisanja radi prikupljanja podataka o medijskom konkursu iz 2015. godine.

Kako je za UNS rečeno u Ministarstvu kulture i informisanja, pripadnici policije tražili su kontakte članova komisija koji su odlučivali o prijavama na konkurs za produkcije i elektronske medije.

„Inspektori Uprave kriminalističke policije došli su po nalogu načelnika Uprave kriminalističke policije, gospodina Dejana Kovačevića. Nisu došli najavljeno i nisu odneli dokumentaciju iz Ministarstva“, rečeno je UNS-u.

Pripadnici Kriminalističke policije dobili su nalog da po hitnom postupku razgovaraju sa članovima komisija koji su još pre tri godine odlučivali o projektima.

Rešenje o sastavu komisija doneo je tadašnji ministar Ivan Tasovac.

Kako UNS saznaje, pripadnike Kriminalističke policije interesuje projekat firme ADD production iz Kruševca koja je na konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja iz 2015. godine dobila 768.000 dinara za projekat „Stop dečijem prosjačenju“.

Prema podacima iz APR, direktor ADD Production je Vladan Gašić, sin direktora BIA Bratislava Gašića.

Pripadnike Kriminalističke policije interesovalo je da li su članovi komisije odlučivali po slobodnoj volji, odnosno da li je vršen bilo kakav pritisak da se novac dodeli firmi ADD Production.

Kriminalistička policija postupa po nalogu Višeg javnog tužilaštvo (VJT) u Beogradu, a UNS iz dokumenta saznaje da se radi o krivičnoj prijavi iz novembra 2016. godine.

Članovi komisije za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015.godini, u kategoriji produkcija: Nadežda Gaće (predlog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti), Dragana Bjelica (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacija), Dinko Gruhonjić (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacija), Milorad Tadić (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacija), Rastislav Durman (nezavisni stručnjak).

Članovi komisije za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015.godini, u kategoriji elektronskih medija: Aleksandar Timofejev (nezavisni stručnjak), Vladan Filipčev (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacia), Zorica Višnjić (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacia), Dalila Ljubičić (predlog novinarskih udruženja i medijskih asocijacia), Vesna Dobrosavljević (predlog Poverenice za zaštitu ravnopravnosti).

Do trenutka objavljivanja teksta, Više tužilaštvo nije odgovorio na pitanja UNS ko je podneo krivičnu prijavu, za koje delo i čemu tolika hitnost, jer je u pitanju prijava iz 2016. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend