30. maj 2018.

Poreska uprava da objasni sumnje da ne tretira isto sve firme

Na debati CINS-a "Da li postoje povlašćeni mediji" programski direktor Transparetnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio da bi Poreska uprava u slučaju "Južnih vesti" morala da se oglasi povodom sumnji da ne postoji isti tretman poreskih obveznika, kao i da objasni da li je bilo prekoračenja ovlašćenja, poput kontaktiranja članova porodica vlasnika firmi koje se oglašavaju na tom portalu.

Debata Da li postoje povlašćeni mediji (Foto: P. Gunjić / Cenzolovka)

Nenadić je  ocenio da „postoji snažna sumnja da inspekcijski organi ne postupaju isto prema svakom privrednom subjektu u Srbiji“.

„U slučaju Južnih vesti su se pojavile ne samo sumnje u pristrasnost, nego i na moguće zloupotrebe u smislu kontaktiranja članova porodica oglašivača“, objasnio je Nenadić i ocenio da je tu reč o konkretnim sumnjama da je neki službenik Poreske uprave prekoračio ovlašćenja.

Prema Nenadiću, razumno bi bilo očekivati da Poreska uprava izađe i objasni šta se desilo, ili da negira sumnje da su prekoračena ovlašćenja, ali je dodao da on nije video da se to dogodilo.

Glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević izjavio je da je Poreska uprava u proteklih pet godina u tom portalu sprovela kontrole koje su ukupno trajale skoro dve godine, iako Južne vesti redovno plaćaju poreske obaveze.

Na debati Centra za istraživačko novinarstvo „Da li postoje povlašćeni mediji“, Blagojević je rekao da su se Južne vesti suočile sa tim da pojedinci iz Poreske uprave kontaktiraju i članove porodica firmi koje se oglašavaju na tom portalu i sprovode pritisak na te ljude.

On je ispričao da je bilo više slučajeva da je članovima porodica oglašivača u Južnim vestima govoreno kako taj portal finansiraju strane obaveštajne službe.

Blagojević je precizirao da Južne vesti ne mogu da pokrenu nikakav postupak protiv takvih pojedinaca u Poreskoj upravi, jer se ne može očekivati od malih privrednika koji se oglašavaju na tom portalu da na sudu posvedoče da trpe pritiske od nekoga iz Poreske uprave.

Mogućnost za takvo svedočenje pred sudom ili tužiocem je ravna nuli, istakao je Blagojević u debati u EU info centru u Beogradu.

On je objasnio i da se Južne vesti na javnim konkursima prijavljuju za sredstva koja daju razne institucije, poput Misije OEBS ili ambasada pojedinih zemalja.

Blagojević je napomenuo i da je svojevremeno premijerka Ana Brnabić javno zatražila od direktorke Poreske uprave da se prekine kontrola u Južnim vestima, ako za njom nema potrebe.

„Ako premijerka jedne zemlje može da pozove direktorku Poreske uprave i da kaže ‘prekini kontrolu’, onda je to strašno“, smatra Blagojević.

On je upitao i šta znači deo izjave premijerke Brnabić u kojoj se kaže da se kontrola prekine ako za njom nema potrebe i da li to znači da Poreska uprava sprovodi kontrole i bez potrebe.

Izveštaj sa cele konferencije možete pročitati OVDE.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend