22. sep 2021.

Predsednik UO RTS nema diplomu fakulteta

Predsednik Upravnog odbora Radio televizije Srbije Branko Klanšček optužio je portal Nova.rs za manipulisanje činjenicama nakon što je objavio rezultate monitoringa Biroa za društvena istraživanja o zastupljenosti vlasti i opozicije u Dnevniku RTS. Ovi podaci pokazuju da je opozicija za nešto više od pola meseca u glavnoj informativnoj emisiji javnog servisa dobila svega 106 sekundi, dok je predsednik Aleksandar Vučić bio zastupljen ukupno 26 minuta i 47 sekundi. Klanšček ni u jednom trenutku ne spori tačnost informacija BIRODI, već način na koji su predstavljene, a naknadno se sam kandiduje za "majstora manipulacije" tvrdnjama da to što se nalazi na ovoj poziciji bez fakultetske diplome uopšte nije sporno.

Foto: Youtube/TVStudioB

Da podsetimo, Nova.rs je objavila tekst pod naslovom „Celoj opoziciji 106 sekundi na RTS za pola meseca, i to nakon otvaranja“, u kojem se navode rezultati monitoringa BIRODI, koji pokazuju da je u periodu od 11. do 30. juna u Dnevniku Radio televizije Srbije predsednik Aleksandar Vučić bio zastupljen ukupno 26 minuta i 47 sekundi, dok je celokupna opozicija dobila minut i 46 sekundi.

BIRODI monitoring

Klanšček je ovo ocenio kao manipulaciju i obrazložio:

„Ako se upustimo u analizu iznetih činjenica i podelimo 26 minuta i 47 sekundi sa 15 dana, koliko je vršen monitoring, lako i matematički precizno dolazimo do zaključka da je Aleksandar Vučić, kao predsednik države, a ne kao predsednik svoje stranke, bio zastupljen u proseku sa manje od dva minuta u Dnevniku koji traje trideset minuta“, naveo je Klanšček i dodao:

„Bilo bi dobro da nam je BIRODI, koji je radio ovaj monitoring izneo i koliko je od tih 26 minuta i 47 sekundi Aleksandar Vučić govorio kao predsednik SNS. Naravno, taj podatak je izostavljen, jer bi iznosio nula“, kaže Klanšček.

Ovo objašnjenje bi možda i pilo vodu da predsednik Srbije nije istovremeno i predsednik SNS, što je protiv Ustava. I da predsednik Srbije nije nosilac liste SNS na svim izborima, pa i na onim za mesne zajednice.

Raspravu je Klanšček preneo i na Tviter, pa pokušao da objasni izvršnom direktoru BIRODI Zoranu Gavrilović kako se radi monitoring.

Kao stručnjak, koji je nedavno postavljen na čelo UO RTS. Stručnjak, bez fakultetske diplome, na šta je Gavrilović posebno ukazao.

Rasprava je tekla ovako.

Gavrilović: „Pažljvo sam čitao konkurs i shvatio da Vi imate problem sa ispunjavanjem uslova da budete izabran za člana UO RTS u pogledu člana 17. Kako neko sa srednjom školom može da bude stručnjak?“, upitao je Gavrilović.

Klanšček: „Kako se niste bunili što je Tijanić bio direktor sa srednjom školom?

Gavrilović:“Ključno pitanje je da li ispunjavate uslove za člana UO RTS po članu 17 Zakona o javnom servisima“.

Klanšček: „Pa ispunjavam, nigde ne piše da član UO mora da ima fakultet“.

Gavrilović: „Ne brukajte se podnesite ostavku! Ne može se postati stručnjak sa srednjom školom. Sa srednjom školom možete da imate samo zanimanje, a ne profesiju, a svaka profesija ima ekspertizu odnosno struku. Vi niste stručnjak!“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend